Domowe sposoby na ketchup

Domowe sposoby na ketchup

Ketchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując ketchup w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu pomidorowego z domieszką ziół naszprycowanych samą chemią.

W większości domach, ketchupu nie używają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić?

Ketchup na bazie cukinii – składniki

  • 3 duże cukinie,
  • 2 koncentraty pomidorowego,
  • 0,5 szklanki octu 8% ,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki sody,
  • 0,5 szklanki soli,
  • suszone zioła bazylia,
  • pietruszka wg uznania.

Ketchup na bazie cukinii – przepis

Przepis jest bardzo prosty. Na początku musisz bardzo dokładnie umyć cukinie, jeżeli chcesz możesz je obrać. To już wedle uznania. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach zasypując cukrem i odstaw do lodówki na około 6 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu, zagotuj cukinię wraz z solą a następnie użyj blendera. Ponownie wszystko gotuj około 20 tak aby konsystencja nabierała formy „papki” dodając ocet i suszone zioła wedle uznania.

Przelej gotowy ketchup do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut. Ketchup z cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów.


ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy


Ketchup z pomidorów – składniki

  • 4 kg pomidorów,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • zioła suszone,

Ketchup z pomidorów – przepis

Drugi pomysł na ketchup jest dużo prostszy i mniej pracochłonny niż poprzedni. Musisz zacząć od sparzenia pomidorów albo wsadź je go wrzącej wody na około 30 sekund w celu łatwiejszego pozbycia się skórki. Na ketchup nadają się najlepiej pomidory podłużne ponieważ mają dużo miąższu. Tak przygotowane pomidory kroisz na ćwiartki i wkładasz do garnka. Przez około 15 minut je gotujesz, c jakiś czas mieszając. Blendujesz i całość gotujesz bez pokrywki dodając sól i suszone zioła.

Czas obróbki wynosi około 20 albo do wyparowania wody z pomidorów. Gotowy ketchup przelewasz do słoiczków i pasteryzujesz. Ketchup z pomidorów świetnie się nadaje na bazę pod zupę pomidorową.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.