Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy będą zadowoleni bo zawiera sporą liczbę wołowiny :)

Niektórym może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo czasochłonne, wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jednak nic bardzo mylnego…

Poniżej znajdziecie przepis i listę składników do kupienia.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 700g wołowiny (aby Wasz budżet domowy za mocno nie ucierpiał kupcie łopatkę wołową)
  • 400g pieczarek
  • 750 ml bulionu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Stroganow – przepis

W dużym garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę z dodatkiem szczypty soli. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy odrobiną pieprzu.

Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 0,5 cm szerokości paseczki. Smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5-8 minut aż mięso zrobi się szare. Dodajemy całość (wraz z sosem) do cebuli i papryki. Podlewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 15 minut.

Dodajemy koncentrat, paprykę ostrą i słodką i całość dusimy jeszcze przez ok. 25 minut aż wołowina będzie miękka.

Smacznego!