Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy będą zadowoleni bo zawiera sporą liczbę wołowiny :)
Niektórym może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo czasochłonne, wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jednak nic bardzo mylnego…
Poniżej znajdziecie przepis i listę składników do kupienia.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 700g wołowiny (aby Wasz budżet domowy za mocno nie ucierpiał kupcie łopatkę wołową)
- 400g pieczarek
- 750 ml bulionu
- 2 cebule
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Stroganow – przepis
W dużym garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę z dodatkiem szczypty soli. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy odrobiną pieprzu.
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 0,5 cm szerokości paseczki. Smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5-8 minut aż mięso zrobi się szare. Dodajemy całość (wraz z sosem) do cebuli i papryki. Podlewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 15 minut.
Dodajemy koncentrat, paprykę ostrą i słodką i całość dusimy jeszcze przez ok. 25 minut aż wołowina będzie miękka.
Smacznego!
Ja mam trzech synów, którzy uwielbiają strogonow, dlatego często przygotowuję. Mój przepis troszkę się różni, ale chętnie spróbuję przyrządzić inaczej niż zwykle. Dużą zaletą takiego obiadu jest to, że wbrew pozorom przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga sporo czasu. Mam nadzieję, że w takiej wersji również zasmakuje mojej rodzinie :-)