Chleb z kaszy gryczanej

Chleb z kaszy gryczanej

Zawsze myślałem, że zakup chleba w dobrej piekarni jest znacznie lepszym rozwiązaniem aniżeli wypiek go w domowym zaciszu.

Nic bardziej mylnego… pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszny chleb z kaszy gryczanej.

Chleb gryczany wbrew pozorom nie jest łatwo dostać nawet w dobrej piekarni.

Niestety sporym minusem domowego wypieku jest bardzo długi czas oczekiwania aż chleb nam wyrośnie i będzie nadawał się do pieczenia, ale z drugiej strony uważam że warto poczekać. Nie spodziewałem się, że wyjdzie tak pyszny… sprawdźcie.

Przepis znajdziecie poniżej…

Składniki na chleb gryczany

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżeczki soli (najlepiej użyjcie jeśli macie sól himalajską)
  • 650 ml wody

Przepis na chleb gryczany

Kaszę myjemy na sitku, a następnie zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na całą noc (12 godzin).

Rano ściągamy pianę, która mogła się wytworzyć i przez chwilę blendujemy. Tak aby kasza była na pół zblendowana. Dodajemy sól, mieszamy i przekładamy wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 12-16 godzin.

Po tym czasie, ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 55 minut. Po wyjęciu chleb przekładamy na kratkę i pozwalamy mu odpocząć.

Chleb gryczany własnej roboty możemy przechowywać nawet przez kilka dni zawinięty w ściereczkę.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.