Zawsze myślałem, że zakup chleba w dobrej piekarni jest znacznie lepszym rozwiązaniem aniżeli wypiek go w domowym zaciszu.
Nic bardziej mylnego… pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszny chleb z kaszy gryczanej.
Chleb gryczany wbrew pozorom nie jest łatwo dostać nawet w dobrej piekarni.
Obejrzyj nasze filmy:
Niestety sporym minusem domowego wypieku jest bardzo długi czas oczekiwania aż chleb nam wyrośnie i będzie nadawał się do pieczenia, ale z drugiej strony uważam że warto poczekać. Nie spodziewałem się, że wyjdzie tak pyszny… sprawdźcie.
Przepis znajdziecie poniżej…
Składniki na chleb gryczany
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżeczki soli (najlepiej użyjcie jeśli macie sól himalajską)
- 650 ml wody
Przepis na chleb gryczany
Kaszę myjemy na sitku, a następnie zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na całą noc (12 godzin).
Rano ściągamy pianę, która mogła się wytworzyć i przez chwilę blendujemy. Tak aby kasza była na pół zblendowana. Dodajemy sól, mieszamy i przekładamy wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 12-16 godzin.
Po tym czasie, ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 55 minut. Po wyjęciu chleb przekładamy na kratkę i pozwalamy mu odpocząć.
Chleb gryczany własnej roboty możemy przechowywać nawet przez kilka dni zawinięty w ściereczkę.
Smacznego!