Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z wykorzystaniem mrożonego kalafiora.
Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie, a zapach gotowanych warzyw rozniesie się po całym domu.
Jeśli o nas chodzi to podaliśmy ją w dwóch wersjach :) Madzia wolała zupę bez zabielania śmietaną, ja natomiast ze śmietanką :) Ale wybór należy do Was – zarówno jedna jak i druga propozycja jest pyszna.
Obejrzyj nasze filmy:
Na co więc czekacie, po zakupy i bierzcie się za gotowanie :)
Poniżej lista zakupów oraz niezwykle prosty przepis :)
Składniki (na 5-6 porcji)
- świeży kalafior (ok. 0,5 kg mrożonego)
- 5-6 ziemniaków
- 4 marchewki
- 1 duża albo 2 małe cebule
- łyżka masła
- odrobina oliwy
- 2 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Zupa kalafiorowa – przepis
- Na maśle z oliwą szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojone w plasterki marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko chwilę razem podsmażamy i podlewamy bulionem warzywnym.
- Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy jakieś 15 minut, aż ziemniaki i marchew zaczną robić się miękkie.
- Dodajemy podzielonego na małe różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Kalafior powinien być al dente.
- Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek.
- Zupę możemy na sam koniec zabielić śmietaną.
Smacznego!
Uwielbiam zupę kalafiorową. A przepis bardzo dobry też tak robię.
Dziękujemy.