Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z wykorzystaniem mrożonego kalafiora.

Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie, a zapach gotowanych warzyw rozniesie się po całym domu.

Jeśli o nas chodzi to podaliśmy ją w dwóch wersjach :) Madzia wolała zupę bez zabielania śmietaną, ja natomiast ze śmietanką :) Ale wybór należy do Was – zarówno jedna jak i druga propozycja jest pyszna.

Obejrzyj nasze filmy:

Na co więc czekacie, po zakupy i bierzcie się za gotowanie :)

Poniżej lista zakupów oraz niezwykle prosty przepis :)

Składniki (na 5-6 porcji)

  • świeży kalafior (ok. 0,5 kg mrożonego)
  • 5-6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 duża albo 2 małe cebule
  • łyżka masła
  • odrobina oliwy
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Zupa kalafiorowa – przepis

  1. Na maśle z oliwą szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  2. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojone w plasterki marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko chwilę razem podsmażamy i podlewamy bulionem warzywnym.
  3. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy jakieś 15 minut, aż ziemniaki i marchew zaczną robić się miękkie.
  4. Dodajemy podzielonego na małe różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Kalafior powinien być al dente.
  5. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek.
  6. Zupę możemy na sam koniec zabielić śmietaną.

Smacznego!