Indyk z warzywami i ryżem to jednogarnkowe bardzo syte i zdrowe danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z całą pewnością stworzycie niepowtarzalną kompozycję smakową.
Indyk z warzywami świetnie sprawdzi się jako lunch zabrany do pracy. Wystarczy, że podgrzejecie go w mikrofalówce i będziecie mogli cieszyć się wyśmienitym zdrowym i pożywnym posiłkiem. Myślę, że warto spróbować…
Poniżej znajdziecie przepis i listę zakupów…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 1 średniej wielkości papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- olej do smażenia
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 500ml bulionu
- sól
- pieprz
- 100g ryżu (1 torebka)
Indyk z warzywami i ryżem – przepis
- Na odrobinie oleju szklimy cebulę.
- Jak cebula będzie już szklista dodajemy mięso z indyka i podsmażamy. W międzyczasie dodajemy drobno posiekany czosnek.
- Kiedy mięso będzie już usmażone dodajemy ryż i całość chwilę smażymy (2-3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, bulion i pomidory z puszki.
- Danie doprawiamy oregano, dwoma rodzajami papryki, solą i pieprzem. Dusimy ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki.
Smacznego!
Super pyszny obiad dla całej rodziny. Uwielbiam takie dania.
Dziękujemy !