Indyk z warzywami i ryżem to jednogarnkowe bardzo syte i zdrowe danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z całą pewnością stworzycie niepowtarzalną kompozycję smakową.

Indyk z warzywami świetnie sprawdzi się jako lunch zabrany do pracy. Wystarczy, że podgrzejecie go w mikrofalówce i będziecie mogli cieszyć się wyśmienitym zdrowym i pożywnym posiłkiem. Myślę, że warto spróbować…

Poniżej znajdziecie przepis i listę zakupów…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średniej wielkości papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • olej do smażenia
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 500ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 100g ryżu (1 torebka)

Indyk z warzywami i ryżem – przepis

  1. Na odrobinie oleju szklimy cebulę.
  2. Jak cebula będzie już szklista dodajemy mięso z indyka i podsmażamy. W międzyczasie dodajemy drobno posiekany czosnek.
  3. Kiedy mięso będzie już usmażone dodajemy ryż i całość chwilę smażymy (2-3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, bulion i pomidory z puszki.
  4. Danie doprawiamy oregano, dwoma rodzajami papryki, solą i pieprzem. Dusimy ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki.

Smacznego!