Każdy region na terenie naszego kraju słynie ze specyficznej kuchni i dań regionalnych, które w innych częściach kraju nie są spotykane. Jednak niektóre obszary charakteryzują się mniej, inne bardziej wyrazistą kuchnią. Do tych drugich z pewnością można zaliczyć Kaszuby.
Jaka jest tradycyjna kaszubska kuchnia? Jakie potrawy królowały kiedyś na stołach mieszkańców tego regionu kraju? Co z dawnych zwyczajów i tradycji kulinarnych zachowało się do dzisiejszych czasów? Te oraz inne pytania nurtują wielu turystów kulinarnych, którzy przemierzają Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu oryginalnych, często zapomnianych smaków.
Podstawowe elementy kuchni kaszubskiej
Jako że Kaszuby, to region który położony jest na północy naszego kraju, to nie brakuje tu zarówno rzek, jezior, lasów czy powszechnego dostępu do morza. Jak się można łatwo domyślić, tradycyjna kuchnia kaszubska bazuje na darach natury, jakie można było pozyskać w najbliższej okolicy. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu rytm całego dnia wyznaczała praca, a pory posiłków kościelne dzwony – najwięcej rodzin obiad spożywało w samo południe. Wiązało się to z tym, że pracę w polu zaczynano skoro świt, po kilku godzinach należało zrobić przerwę, a poza tym praca w południowym skwarze była zanadto męcząca.
Obejrzyj nasze filmy:
Co najczęściej można znaleźć na kaszubskim stole?
Nie da się ukryć, że Kaszuby to zdecydowanie wodny obszar – zarówno jeżeli chodzi o morze, rzeki czy jeziora. Nie będzie więc chyba dla nikogo zaskoczeniem, że na kaszubskich stołach dominują dania przygotowywane z lokalnych ryb. Wśród tradycyjnych regionalnych potraw z jakich słyną Kaszuby z całą pewnością należy wymienić znakomitą zupę rybną, która uznanie znalazła wśród jury już na niejednym konkursie.
Tradycyjne kaszubskie dania
Wybierając się na Kaszuby warto na listę rzeczy do zrobienia wpisać posmakowanie kilku potraw z których słynie ten region. Ich receptura pomimo wielu lat pozostała praktycznie niezmieniona. Jednym z największych przysmaków na Kaszubach są ruchanki. Jest to swego rodzaju placek, który przed laty wykonywany był z okruchów ciasta chlebowego. Dziś do jego wypieku używa się mąki połączonej z drożdżami jajkami oraz cukrem. Są przepyszne i bardzo sycące. Doskonale smakują z filiżanką gorącej kawy. Jako że Kaszuby to region pełen ryb, warto wspomnieć również o tradycyjnej miejscowej przystawce jaką jest śledzik po kaszubsku. Od lat receptura jego przygotowywania pozostaje niezmieniona. Wystarczy trochę śledzi, sos pomidorowy, który przygotować można na bazie ketchupu i przecieru pomidorowego, posiekana cebula, kilka śliwek oraz odpowiednie przyprawy.
Gdzie można spróbować lokalnych przysmaków?
Jeżeli ktoś chce poczuć faktyczną moc kaszubskiej kuchni, to znajdzie ją z cała pewnością we wschodniej części tego regionu. Najlepiej jest szukać niewielkich knajpek oraz gospód zlokalizowanych nad jeziorami. Tam gdzie tradycja jeszcze przetrwała, goście zostaną uraczeni potrawami, których degustacja sprawia wiele przyjemności – istne niebo w gębie!