Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity orzeźwiający smak.
Sałatka idealnie pasuje do grillowanej karkówki i boczku. Możecie ją przygotować nie tylko jako dodatek do potraw z grilla, ale świetnie sprawdzi się w każdej innej sytuacji. Przygotowanie jej jest stosunkowo proste i szybkie. Jedynie musicie pamiętać, aby ugotować ziemniaki parę godzin wcześniej aby przestygły.
Sałatka z rzodkiewką i bazylią to świetny dodatek do różnych dań, który dodaje świeżości i lekkości. Jest to również bardzo zdrowa opcja, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik. Sałatka może być podawana jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do dania głównego.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla składniki
- 4 ziemniaki
- pęczek rzodkiewek
- 2 garści świeżej bazylii
- 1/2 kostki sera feta
- miks sałat
- 3 ogórki zielone (gruntowe)
- pieprz
- sól
- oliwa
Sałatka z rzodkiewką i bazylią przepis
Ziemniaki gotujemy. Ale musimy uważać aby ich nie rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę.
Rzodkiewki kroimy w kostkę.
Ogórka myjemy kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Wycinamy gniazda nasienne bo zawierają dość sporo wody, a nie chcemy aby sałatka podeszłą nam właśnie wodą.
Ser feta kroimy w kostkę. Słony ser feta idealnie będzie równoważył smak słodkich i chrupiących warzyw.
Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem oliwy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!