Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje lepiej, jak sami tego nie przygotujemy. Ponadto szpinak m działanie antynowotworowe, bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Warto przemycać go do wielu potraw. Dziś zaproponuję bardzo prosty przepis na szpinak w trochę innej odsłonie niż ten z podstawówki.
Przepis i listę składników przedstawiam poniżej.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 500 g szpinaku mrożonego
- 250 g makaronu penne
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 12 %
- 6-7 pomidorów suszonych w zalewie
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Przepis na wegetariańskie penne ze szpinakiem
- Makaron penne ugotuj aldente zgodnie ze wskazówkami, które znajdują się na opakowaniu
- Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę,
- Dodaj do cebuli zamrożony szpinak, gdy woda odparuje, dodaj suszone pomidory i oliwki oraz śmietanę. Wszystko dopraw do smaku. Do tak przygotowanego szpinaku dodaj wcześniej ugotowany makaron i dodaj 2-3 łyżki wody z makaronu. Zmniejsz ogień i podgrzej wszystko jeszcze około 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Posyp startym parmezanem.