Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje lepiej, jak sami tego nie przygotujemy. Ponadto szpinak m działanie antynowotworowe, bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Warto przemycać go do wielu potraw. Dziś zaproponuję bardzo prosty przepis na szpinak w trochę innej odsłonie niż ten z podstawówki.

Przepis i listę składników przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 250 g makaronu penne
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 12 %
  • 6-7 pomidorów suszonych w zalewie
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis na wegetariańskie penne ze szpinakiem

  1. Makaron penne ugotuj aldente zgodnie ze wskazówkami, które znajdują się na opakowaniu
  2. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę,
  3. Dodaj do cebuli zamrożony szpinak, gdy woda odparuje, dodaj suszone pomidory i oliwki oraz śmietanę. Wszystko dopraw do smaku. Do tak przygotowanego szpinaku dodaj wcześniej ugotowany makaron i dodaj 2-3 łyżki wody z makaronu. Zmniejsz ogień i podgrzej wszystko jeszcze około 5 minut co jakiś czas mieszając.
  4. Posyp startym parmezanem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.