Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Awokado przede wszystkim obniża poziom cholesterolu, jak również zawarta w nim spora ilość potasu reguluje ciśnienie krwi. Awokado jest bardzo często wykorzystywane w wielu przepisach dla osób będących na diecie.
Przepis na to pyszne śniadanie oraz listę składników znajdziecie poniżej.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (2 tosty)
- 4 kromki pieczywa tostowego
- awokado
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- dodatkowo np. pomidorki koktajlowe
- masło
Przepis na tosty francuskie z awokado i jajkiem
- Kupując awokado sprawdźmy aby było miękkie. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ.
- Do miąższu z awokado dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pieprzu i rozgniatamy całość widelcem.
- Na kromce pieczywa tostowego układamy pastę z awokado, przykrywamy drugą kromką i delikatnie dociskamy.
- W miseczce roztrzepujemy jajko wraz z mlekiem. I maczamy w nim tosty.
- Tosty smażymy na rumiany kolor na odrobinie masła.
- Na drugiej patelni smażymy jajka na twardo, ale w ten sposób aby miały jeszcze płynne żółtka.
- Na talerzach układamy tosty, a na nich jajka na twardo. Idealnym dodatkiem do śniadania będą pomidorki koktajlowe.
Smacznego!