Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Awokado przede wszystkim obniża poziom cholesterolu, jak również zawarta w nim spora ilość potasu reguluje ciśnienie krwi. Awokado jest bardzo często wykorzystywane w wielu przepisach dla osób będących na diecie.

Przepis na to pyszne śniadanie oraz listę składników znajdziecie poniżej.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (2 tosty)

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo np. pomidorki koktajlowe
  • masło

Przepis na tosty francuskie z awokado i jajkiem

  1. Kupując awokado sprawdźmy aby było miękkie. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ.
  2. Do miąższu z awokado dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pieprzu i rozgniatamy całość widelcem.
  3. Na kromce pieczywa tostowego układamy pastę z awokado, przykrywamy drugą kromką i delikatnie dociskamy.
  4. W miseczce roztrzepujemy jajko wraz z mlekiem. I maczamy w nim tosty.
  5. Tosty smażymy na rumiany kolor na odrobinie masła.
  6. Na drugiej patelni smażymy jajka na twardo, ale w ten sposób aby miały jeszcze płynne żółtka.
  7. Na talerzach układamy tosty, a na nich jajka na twardo. Idealnym dodatkiem do śniadania będą pomidorki koktajlowe.

Smacznego!