Japońska kuchnia zyskuje w naszym kraju, coraz większe grono entuzjastów. Ramen, Soba, Chirashi czy w końcu Sushi. To potrawy kuchni japońskiej, które regularnie, pojawiają się w menu restauracji nie związanych ściśle z kuchnią orientalną. Co za tym stoi? Oczywiście moda.

Co więcej.

Japońskie potrawy, a zwłaszcza legendarne już sushi, to nieodzowne elementy wielu popularnych dyskontów.
Wszyscy wokół oferują jedyne i niepowtarzalne sushi. Hm, ktoś mógłby zapytać: Za jaką cenę? Często bardzo wysoką i co najważniejsze- nieadekwatną do przedstawionej oferty

Obejrzyj nasze filmy:

Domowa alternatywa dla kupnego sushi

Sushi przyrządzone w domu, to świetny sposób na wyśmienity posiłek. Zwłaszcza, że czas przygotowania takiej potrawy, jest stosunkowo szybki i niewymagający szczególnie dużych nakładów pracy.

Co więcej, koszt domowego sushi, jest w porównaniu z jego sklepowym odpowiednikiem, naprawdę niewielki. W końcu wykonanie opiera się na kilku prostych krokach i wykorzystaniu podstawowych i niedrogich składników.

Sposób przygotowania można zamknąć w pięciu, góra sieudmiu punktach. Jest to zatem sposób naprawdę ekspresowy. Co ważne. Aby sporządzić dobre domowe sushi, nie są potrzebne jakieś szczególnie wyjątkowe talenty.

Koszt domowego sushi

W wersji podstawowej, a więc takiej, która pozbawiona ekstrawaganckich dodatków, potrafi ucieszyć nasze podniebienie równie dobrze jak największy restauracyjny rarytas, koszt domowego sushi może wynieść około 80 zł. Jak widać jest to niewiele w porównaniu z zaporowymi cenami, które możemy odnaleźć w menu co niektórych lokali.

Domowe sushi- koszt:

  • ryż -8 zł
  • łosoś 450g- 25-30 zł
  • ocet – 10 zł
  • imbir-6 zł
  • ogórki i inne warzywa- 10 zł
  • ser Philadelphia- 5 zł
  • cukier
  • sól

Sushi domowej roboty, to potrawa niezwykle prosta, godna polecenia i przy tym naprawdę tania