Sałatka z cielęciną i grillowaną papryką to połączenie zarówno dania dla mięsożerców, ze zdrowym odżywianiem. Cielęcina jest bardzo delikatna i chuda. Natomiast pozostałe warzywne dodatki dostarczą witamin i składników odżywczych.
Sałatkę przygotujecie dosłownie w 20 minut, więc zrobicie ją chwilę przed podaniem.
Sprawdź przepis na Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na jedną porcję)
- 100g cielęciny
- 1/2 czerwonej papryki
- miks sałat (1 garść)
- 60 g cukini
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek
Sałatka z cielęciną i grillowaną papryką – przepis
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Bardzo ważne jest aby nie doprawiać mięsa solą i pieprzem. Doprawimy je dopiero kiedy chwilę się podsmaży, aby wszystkie soki zostały w środku. Paprykę kroimy w ok. 2 cm długości paseczki, cukinię w plasterki.
Mięso i warzywa grillujemy na patelni grillowej, skropionej oliwą z oliwek. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Natomiast mięso tylko solą i pieprzem. Cielęcinę smażymy ok 7-8 minut. Podobnie warzywa.
W miseczce układamy miks sałat, mięso, grillowane warzywa.
Sałatka z cielęciną i grillowaną papryką – wersja z sosem
Możemy sałatkę podać z delikatnym sosem musztardowym. Potrzebujemy do jego przygotowania: 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy oraz sól i pieprz.
Wszystkie składniki łączymy w misce, a następnie polewamy nimi sałatkę.
Smacznego!