
Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami
Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami to propozycja smacznej potrawy na pyszny niedzielny obiad. Aby mięso było delikatne i kruche w smaku wymaga od nas tego, aby dusiło się długo na wolnym ogniu.
Bitki możecie podać zarówno z kaszą, ziemniakami z wody, albo domowymi kopytkami. Link do przepisu na kopytka znajdziecie poniżej.
Sprawdź przepis na: Domowe kopytka
Składniki na bitki wieprzowe
- 1,5 kg szynki
- 2 duże cebule
- smalec do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- 750 ml bulionu
- mąka
Sprawdź przepis na bulion -> Bulion warzywny
Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami – przepis
Szynkę wieprzową kroimy w plastry, a następnie delikatnie przy pomocy tłuczka rozbijamy. Następnie układamy jedną warstwę w misce, solimy , pieprzymy, doprawiamy majerankiem. Układamy kolejną warstwę i doprawiamy. Mięso przykryte folią spożywczą wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia obtaczamy w mące (nadmiar strząsamy) i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka z grubym dnem. Po usmażeniu wszystkich plastrów mięsa, na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Ten zabieg pozwoli nam na to, aby wyciągnąć z patelni cały aromat, który tam pozostał po smażeniu mięsa. Cebulę przekładamy do garnka, podlewamy bulionem i całość dusimy ok. 3-4 godzin na wolnym ogniu.
Mięso podajemy polane sosem wraz z kopytkami, kaszą albo ziemniakami i smażonymi buraczkami.

Smacznego!