Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami
Mięsa

Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami

Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami to propozycja smacznej potrawy na pyszny niedzielny obiad. Aby mięso było delikatne i kruche w smaku wymaga od nas tego, aby dusiło się długo na wolnym ogniu.

Bitki możecie podać zarówno z kaszą, ziemniakami z wody, albo domowymi kopytkami. Link do przepisu na kopytka znajdziecie poniżej.

Sprawdź przepis na: Domowe kopytka

Składniki na bitki wieprzowe

  • 1,5 kg szynki
  • 2 duże cebule
  • smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 750 ml bulionu
  • mąka

Sprawdź przepis na bulion -> Bulion warzywny

Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami – przepis

Szynkę wieprzową kroimy w plastry, a następnie delikatnie przy pomocy tłuczka rozbijamy. Następnie układamy jedną warstwę w misce, solimy , pieprzymy, doprawiamy majerankiem. Układamy kolejną warstwę i doprawiamy. Mięso przykryte folią spożywczą wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia obtaczamy w mące (nadmiar strząsamy) i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka z grubym dnem. Po usmażeniu wszystkich plastrów mięsa, na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Ten zabieg pozwoli nam na to, aby wyciągnąć z patelni cały aromat, który tam pozostał po smażeniu mięsa. Cebulę przekładamy do garnka, podlewamy bulionem i całość dusimy ok. 3-4 godzin na wolnym ogniu.

Mięso podajemy polane sosem wraz z kopytkami, kaszą albo ziemniakami i smażonymi buraczkami.

Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami
Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.