Tym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy tłuszcz, który wytopi się podczas gotowania, jak również wyjątkowy smak.
Nie musicie kupować od razu najdroższych elementów kaczki. Poszukajcie w sklepie – porcji rosołowych z kaczki. Jest w nich wiele mięsa i świetnie nadadzą się do przygotowania rosołu. Co więcej są one znacznie tańsze.
Gotując rosół, przygotujemy sobie też warzywa do pysznej warzywnej sałatki jarzynowej na szybko.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdź również: Zyskaj 400 PLN do Biedronki w kilku prostych krokach!
Składniki na rosół z kaczki
- 600g porcji rosołowej z kaczki
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól
- makaron do rosołu
- natka pietruszki
Przeczytaj także: Pierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym
Przepis na rosół z kaczki
- Porcje rosołową myjemy, wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy ok. 3 litrami wody i gotujemy ok. 1,5 godziny. Podczas gotowania od czasu do czasu zdejmujemy z rosołu „szum”.
- Następnie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, odrobinę soli i gotujemy ok. 30 minut.
- Wyjmujemy warzywa na sitko, zostawiając w rosole 2 marchewki. Dodamy je do zupy podczas podawania.
- Rosół podajemy z ugotowanym makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką oraz posypany posiekaną natką pietruszki.
Czy wiedziałeś o: Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej
Smacznego!