Pierogi z musem truskawkowym, to jeden z tych obiadów na słodko, który je się ze smakiem. Świeże, pachnące i słodziutkie truskawki połączone z ciastem pierogowym… coś pysznego.
Pierogi możemy podać z jogurtem greckim z odrobiną cynamonu.
Błyskawiczny przepis na Pierogi z jagodami i serem
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 0,5 kg truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
Dodatkowo
- 200g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cynamonu
Pierogi z musem truskawkowym – przepis
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wszystko połączyć z wodą i jajkiem. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być elastyczne i miękkie. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kubka/ szklanki kółka.
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy je do miski, dodajemy odrobinę cukru i mąkę ziemniaczaną. Truskawki blendujemy, przekładamy do garnka i zagotowujemy, aby odparować nadmiar soku, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Na każde kółko ciasto wykładamy łyżkę musu, składamy na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Jogurt grecki mieszamy z cynamonem i podajemy go razem z pierogami.
Smacznego!
Mus truskawkowy super ale klejenie tych pierogów to istny koszmar. Mus wychodzi z ciasta i klejenie tego to mnóstwo nerwów.