Pierogi z musem truskawkowym, to jeden z tych obiadów na słodko, który je się ze smakiem. Świeże, pachnące i słodziutkie truskawki połączone z ciastem pierogowym… coś pysznego.

Pierogi możemy podać z jogurtem greckim z odrobiną cynamonu.

Błyskawiczny przepis na Pierogi z jagodami i serem

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 200g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Pierogi z musem truskawkowym – przepis

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wszystko połączyć z wodą i jajkiem. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być elastyczne i miękkie. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kubka/ szklanki kółka.

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy je do miski, dodajemy odrobinę cukru i mąkę ziemniaczaną. Truskawki blendujemy, przekładamy do garnka i zagotowujemy, aby odparować nadmiar soku, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Na każde kółko ciasto wykładamy łyżkę musu, składamy na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia.

Jogurt grecki mieszamy z cynamonem i podajemy go razem z pierogami.

Pierogi z musem truskawkowym
Pierogi z truskawkami

Smacznego!