Powtórzyłbym się po raz kolejny, jakbym powiedział że łosoś to jedna z moich, właściwie naszych ulubionych ryb. Zawiera w sobie sporą ilość cennych kwasów omega-3, a co ważniejsze jest przepyszna.
Oczywiście wszystko jeszcze zależy od sposobu jej przygotowania, ale… chyba nie ma sposobu aby popsuć to danie. Tym razem przygotowaliśmy łososia w papilotach.
Łosoś w papilotach – składniki:
- 2 filety z łososia
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- olej
- 1/2 limonki
- tymianek
- sól
- pieprz
Łosoś w papilotach – przepis:
- Filety z łososia myjemy, osusza, skraplamy sokiem z limonki i odrobiną oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.
- Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w większą kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
- Na papierze do pieczenia układamy łososia, a na nim warzywa i tymianek. Zawijamy łososia w papier (zawijamy jak cukierka) i pieczemy w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!
Obejrzyj nasze filmy:
Warto też zerknąć na inne przepisy na łososia:
- Łosoś ze szpinakiem
- Łosoś z fasolką
- Łosoś pieczony z cukinią