Powtórzyłbym się po raz kolejny, jakbym powiedział że łosoś to jedna z moich, właściwie naszych ulubionych ryb. Zawiera w sobie sporą ilość cennych kwasów omega-3, a co ważniejsze jest przepyszna.

Oczywiście wszystko jeszcze zależy od sposobu jej przygotowania, ale… chyba nie ma sposobu aby popsuć to danie. Tym razem przygotowaliśmy łososia w papilotach.

Łosoś w papilotach – składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • olej
  • 1/2 limonki
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Łosoś w papilotach – przepis:

  1. Filety z łososia myjemy, osusza, skraplamy sokiem z limonki i odrobiną oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.
  3. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w większą kostkę.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
  5. Na papierze do pieczenia układamy łososia, a na nim warzywa i tymianek. Zawijamy łososia w papier (zawijamy jak cukierka) i pieczemy w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 160 st. C.

Smacznego!

Warto też zerknąć na inne przepisy na łososia: