Ostatnio królowały na naszym stole „drugie dania”, a już od jakiegoś czasu mieliśmy ochotę coś zmienić i zjeść pyszną zupę. Wybór padł na zupę pomidorową, którą możemy łączyć z makaronem, ryżem… wszystko wg. naszych upodobań.

Poniżej lista składników i przepis…

Zupa pomidorowa z bazylią – składniki:

  • 2 porcje rosołowe
  • 4 skrzydełka
  • 2 pietruszki
  • 1/4 pora
  • 1/3 selera
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szczypta bazylii
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego

Zupa pomidorowa z bazylią – przepis:

  1. Porcje rosołowe i skrzydełka myjemy, warzywa obieramy i wszystko razem gotujemy przez ok. 45 minut.
  2. Następnie bulion doprawiamy zielem angielskim, pieprzem, solą (możemy użyć zamiast soli – vegety), liściem laurowym. Gotujemy całość jeszcze przez jakieś 15 minut.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię. Zmniejszamy płomień i gotujemy wszystko przez kolejne 15 minut.

Zupę pomidorową podajemy ze śmietaną i makaronem lub jak wolicie ryżem.

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!

Smaczne przepisy na zupy: