Ostatnio królowały na naszym stole „drugie dania”, a już od jakiegoś czasu mieliśmy ochotę coś zmienić i zjeść pyszną zupę. Wybór padł na zupę pomidorową, którą możemy łączyć z makaronem, ryżem… wszystko wg. naszych upodobań.
Poniżej lista składników i przepis…
Zupa pomidorowa z bazylią – składniki:
- 2 porcje rosołowe
- 4 skrzydełka
- 2 pietruszki
- 1/4 pora
- 1/3 selera
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 3 liście laurowe
- śmietana
- sól
- pieprz
- szczypta bazylii
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
Zupa pomidorowa z bazylią – przepis:
- Porcje rosołowe i skrzydełka myjemy, warzywa obieramy i wszystko razem gotujemy przez ok. 45 minut.
- Następnie bulion doprawiamy zielem angielskim, pieprzem, solą (możemy użyć zamiast soli – vegety), liściem laurowym. Gotujemy całość jeszcze przez jakieś 15 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię. Zmniejszamy płomień i gotujemy wszystko przez kolejne 15 minut.
Zupę pomidorową podajemy ze śmietaną i makaronem lub jak wolicie ryżem.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!
Smaczne przepisy na zupy:
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa kalafiorowa