Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna.

Niestety w Polsce, mało kto słyszał o jarmużu i jest przede wszystkim wykorzystywana do dekoracji półmisków i potrwa.

Jarmuż właściwości zdrowotne

  • Posiada w sobie ogromne ilości przeciwutleniacza (sulforafanu), który ma właściwości antynowotworowe.
  • Zawiera spore ilości witaminy K, niezbędnej w procesie krzepnięcia krwi.
  • Zawiera witaminę C, która wzmacnia nasze naczynia krwionośne i powoduje zahamowanie procesu utleniania się tego złego cholesterolu.
  • Zawiera potas, który zalecany jest osobą ze zbyt wysokim ciśnieniem. Potas udrażnia nasze naczynia krwionośne powodując spadek ciśnienia krwi.
  • Beta-karoten poprawia nasze widzenie o zmierzchu, a także zapobiega powstawaniu suchego oka.

Dla kogo przeznaczony jest jarmuż

Ze względu na sporą zawartość szczawianów nie powinien być spożywany przez osoby czerpiące na choroby układu moczowego i mające problemy z kamica nerkową.

Jak przygotować jarmuż

Jest składnikiem potraw holenderskich i brazylijskich, może być z powodzeniem stosowany we wszelkiego rodzajach sałatkach, jak również możemy przygotować z niego chipsy.

W Polsce możemy najczęściej spotkać go jako składnik wszelkiego rodzajów koktajli i smoothie.