Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna.
Niestety w Polsce, mało kto słyszał o jarmużu i jest przede wszystkim wykorzystywana do dekoracji półmisków i potrwa.
Jarmuż właściwości zdrowotne
- Posiada w sobie ogromne ilości przeciwutleniacza (sulforafanu), który ma właściwości antynowotworowe.
- Zawiera spore ilości witaminy K, niezbędnej w procesie krzepnięcia krwi.
- Zawiera witaminę C, która wzmacnia nasze naczynia krwionośne i powoduje zahamowanie procesu utleniania się tego złego cholesterolu.
- Zawiera potas, który zalecany jest osobą ze zbyt wysokim ciśnieniem. Potas udrażnia nasze naczynia krwionośne powodując spadek ciśnienia krwi.
- Beta-karoten poprawia nasze widzenie o zmierzchu, a także zapobiega powstawaniu suchego oka.
Dla kogo przeznaczony jest jarmuż
Ze względu na sporą zawartość szczawianów nie powinien być spożywany przez osoby czerpiące na choroby układu moczowego i mające problemy z kamica nerkową.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak przygotować jarmuż
Jest składnikiem potraw holenderskich i brazylijskich, może być z powodzeniem stosowany we wszelkiego rodzajach sałatkach, jak również możemy przygotować z niego chipsy.
W Polsce możemy najczęściej spotkać go jako składnik wszelkiego rodzajów koktajli i smoothie.