Pokażę Wam jak przygotować guacamole w 3 minuty. Idealnie pasuje na wieczór do chipsów typu tortilla. Jeśli znajdziecie je jeszcze w niebanalnym kształcie to Wasza potrawa będzie wyglądała super.

Czym jest guacamole?

Guacamole to jedna z tych potraw, która zdobyła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Zaskakująco prosta w wykonaniu, a zarazem niezwykle smaczna. To kremowe, awokado wzbogacone mieszanką świeżych składników, które razem tworzą wybuchowy smak. Otula podniebienie gładką, lekko pikantną konsystencją, idealnie pasując do chrupiących nachosów lub jako dodatek do taco.

To prawdziwa gwiazda przyjęć, spotkań ze znajomymi czy nawet samotnych wieczorów, gdy marzy się o czymś pysznym i zdrowym. Przygotowanie guacamole to prawdziwa uczta dla zmysłów. Świeże, dojrzałe awokado, drobno pokrojona cebula, soczyste pomidory, świeżo wyciśnięty sok z limonki i odrobina kolendry tworzą mieszankę, której aromat roznosi się w powietrzu niemal natychmiast.

Obejrzyj nasze filmy:

To doskonałe połączenie zdrowego jedzenia i niezapomnianego smaku, które sprawia, że trudno się mu oprzeć. Guacamole to nie tylko dip – to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Guacamole dip przygotowuję zawsze jak mam ochotę na jakiś dodatek do chipsów, do wieczoru przed telewizorem. Robi się go dosłownie chwilę, a jest zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne.

Guacamole w 3 minuty
Guacamole w 3 minuty

Guacamole w 3 minuty – składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • garść świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Oryginalnie w przepisie jest sok z limonki, jednak jeśli go nie macie, to możecie go zastąpić sokiem z cytryny.

Guacamole w 3 minuty przepis

Przygotowanie tego guacamole jest wyjątkowo proste i szybkie. Zaczynamy od przekrojenia awokado na pół, wyjęcia pestki i przy pomocy łyżki wyciągamy miąższ. Przekładamy go do miseczki i rozgniatamy widelcem. Aby awokado nie zczerniały, należy skropić je sokiem z cytryny.

Pomidora kroimy na pól, następnie znowu na pół i przy pomocy łyżki wyciągamy gniazda nasienne. Potrzebujemy sam miąższ, aby nasz dip guacamole nie było zbyt wodniste. Miąższ kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do awokado.

Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do pozostałych składników. Kolendrę drobno siekamy i dodajemy do guacamole w 3 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Guacamole jest gotowe od razu do jedzenia, jednak możemy je zostawić na kilka minut, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.

Guacamole w 3 minuty to idealny dodatek, który może posłużyć jako dip do chipsów czy tortilli. Super pomysł na każdą imprezę.

Guacamole w 3 minuty

Smacznego!