Chleb bezglutenowy stał się popularną opcją dla wielu osób, które muszą ograniczyć spożycie glutenu.
Chleb bez glutenu to pożywna i pyszna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa pszennego. Jest odpowiedni nie tylko dla osób cierpiących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten, ale ma wiele korzyści zdrowotnych dla wszystkich.
Wraz z pojawieniem się trendów żywieniowych i większą świadomością na temat wrażliwości na gluten, pieczywo bezglutenowe stało się preferowaną opcją dla osób dbających o zdrowie. To bezglutenowe pieczywo, wytwarzane z alternatywnych mąk, jak mąka migdałowa, mąka ryżowa, mąka z komosy ryżowej i mąka kokosowa.
Obejrzyj nasze filmy:
Są nie tylko odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu, ale także bardziej pożywne i smaczniejsze niż zwykłe pieczywo. Jeśli więc chcesz zwiększyć spożycie produktów pełnoziarnistych i błonnika przy jednoczesnym zachowaniu zbilansowanej diety, zdecydowanie warto rozważyć chleb bezglutenowy!
Chleb bezglutenowy składniki
- 500g mieszanki mąk – bezglutenowa
- 450 ml wody
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 25g drożdży świeżych
Jak widzicie skład domowego pieczywa jest bardzo krótki. Ja używam gotowej mieszanki na bezglutenowej zawierający mąkę ryżową, kukurydzianą i błonnik.
Chleb bezglutenowy przepis
Przygotowanie tego domowego pieczywa jest niezwykle proste. Do miski wsypujemy gotową mieszankę bezglutenową, dodajemy pokruszone drożdże, ciepłą wodę, szczyptę soli i olej. Bardzo ważne jest aby drożdże wyjąć na minimum 2 godziny przed przygotowaniem chleba. Nie można dodawać zimnych drożdży, bo chleb nam nie wyrośnie.
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ja używam robota z hakiem, wyrabiam je przez około 8 minut. Możecie również wyrobić ciasto ręcznie. Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Chleb bezglutenowy nie może zbyt mocno wyrastać.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C w opcji góra – dół. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z odrobina wodą. To sprawi, że chleb po upieczeniu będzie miał chrupiącą skórkę.
Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 11 cm x 27 i odstawiamy na 15 minut, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Chleb pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy keksówkę, wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.

Smacznego!