Błyskawiczna ryba po grecku
Przystawki, przekąski, sosy,  Ryby

Błyskawiczna ryba po grecku

Facebook

Błyskawiczna ryba po grecku to danie, które bardzo często przygotowuję nie tylko na święta, ale również na różne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie ryby po grecku jest bardzo proste i dosłownie w 25 minut macie pyszną przystawkę.

Do tej przystawki wykorzystajcie dowolną rybę jaką lubicie. Może to być zarówno polędwica z dorsza, mintaj. Nie bójcie się używać ryby mrożonej, jednak przed przygotowaniem musicie ją odmrozić.

Składniki

  • 600g dowolnej ryby (mięsistej)
  • mąka
  • 4 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • niewielki korzeń selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki oliwy
  • czarny pieprz
  • 200 ml bulionu

Błyskawiczna ryba po grecku – przepis

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie w garnku o grubym dnie, aby nam się warzywa nie przypaliły na odrobinie oliwy przesmażamy je ok. 10 minut. Następnie dolewamy do warzyw bulion, dodajemy odrobinę majeranku, oregano, oczywiście doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia do warzyw dodajemy przecier pomidorowy.

W czasie kiedy warzywa nam się duszą, przygotowujemy rybę. Kroimy ją na mniejsze kawałki. Mniej więcej o szerokości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. W naczyniu na dnie układamy usmażoną rybę, następnie kładziemy warstwę warzyw, znów ryba i ostatnia warstwa to warzywa.

Rybę koniecznie zostawiamy na minimum 3 godziny, aby przeszła aromatem i smakiem duszonych warzyw.

Błyskawiczna ryba po grecku
Błyskawiczna ryba po grecku

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.