Błyskawiczna ryba po grecku to danie, które bardzo często przygotowuję nie tylko na święta, ale również na różne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie ryby po grecku jest bardzo proste i dosłownie w 25 minut macie pyszną przystawkę.
Do tej przystawki wykorzystajcie dowolną rybę jaką lubicie. Może to być zarówno polędwica z dorsza, mintaj. Nie bójcie się używać ryby mrożonej, jednak przed przygotowaniem musicie ją odmrozić.
Ryba po grecku bardzo często jest przygotowywana na uroczystości rodzinne oraz każde święta. Oczywiście tradycyjnie w w wielu domach przygotowuje się ją na Święta Bożego Narodzenia i podaje na stole w formie przystawki.
Obejrzyj nasze filmy:
Wielu osobom przygotowanie ryby po grecku kojarzy się z ciężką pracą. A tutaj wystarczy zetrzeć warzywa na tarce, poddusić i usmażyć rybę. Oczywiście danie to można jeść zaraz po przygotowaniu, jednak najlepszy smak uzyskamy dopiero na drugi dzień.
Wtedy ryba wchłonie cały smak i aromat wydobywający się z sosu powstałego podczas duszenia warzyw.
Ryba po grecku składniki
- 600g dowolnej ryby (mięsistej)
- mąka
- 4 marchewki
- 2-3 pietruszki
- niewielki korzeń selera
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- 1 łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
- 3-4 łyżki oliwy
- czarny pieprz
- 200 ml bulionu
Ryba po grecku przepis
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie w garnku o grubym dnie, aby nam się warzywa nie przypaliły na odrobinie oliwy przesmażamy je ok. 10 minut. Następnie dolewamy do warzyw bulion, dodajemy odrobinę majeranku, oregano, oczywiście doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia do warzyw dodajemy przecier pomidorowy.
Dodanie przecieru pomidorowego ma na celu połączyć w całość wszystkie składniki. Tak aby warzywa tworzyły całość.
W czasie kiedy warzywa nam się duszą, przygotowujemy rybę. Kroimy ją na mniejsze kawałki. Mniej więcej o szerokości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja zawsze staram się wybierać rybę dość mięsistą, tak aby podczas smażenia zbytnio nam nie wyschła i w smaku nie była wyczuwalna tylko sama panierka, a mięso ryby.
W naczyniu na dnie układamy usmażoną rybę, następnie kładziemy warstwę warzyw, znów ryba i ostatnia warstwa to warzywa.
Rybę koniecznie zostawiamy na minimum 3 godziny, aby przeszła aromatem i smakiem duszonych warzyw.
Smacznego!