Błyskawiczna ryba po grecku
Ryby,  Przystawki, przekąski, sosy

Błyskawiczna ryba po grecku

Błyskawiczna ryba po grecku to danie, które bardzo często przygotowuję nie tylko na święta, ale również na różne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie ryby po grecku jest bardzo proste i dosłownie w 25 minut macie pyszną przystawkę.

Do tej przystawki wykorzystajcie dowolną rybę jaką lubicie. Może to być zarówno polędwica z dorsza, mintaj. Nie bójcie się używać ryby mrożonej, jednak przed przygotowaniem musicie ją odmrozić.

Ryba po grecku bardzo często jest przygotowywana na uroczystości rodzinne oraz każde święta. Oczywiście tradycyjnie w w wielu domach przygotowuje się ją na Święta Bożego Narodzenia i podaje na stole w formie przystawki.

Wielu osobom przygotowanie ryby po grecku kojarzy się z ciężką pracą. A tutaj wystarczy zetrzeć warzywa na tarce, poddusić i usmażyć rybę. Oczywiście danie to można jeść zaraz po przygotowaniu, jednak najlepszy smak uzyskamy dopiero na drugi dzień.

Wtedy ryba wchłonie cały smak i aromat wydobywający się z sosu powstałego podczas duszenia warzyw.

Ryba po grecku składniki

  • 600g dowolnej ryby (mięsistej)
  • mąka
  • 4 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • niewielki korzeń selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki oliwy
  • czarny pieprz
  • 200 ml bulionu

Ryba po grecku przepis

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie w garnku o grubym dnie, aby nam się warzywa nie przypaliły na odrobinie oliwy przesmażamy je ok. 10 minut. Następnie dolewamy do warzyw bulion, dodajemy odrobinę majeranku, oregano, oczywiście doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia do warzyw dodajemy przecier pomidorowy.

Dodanie przecieru pomidorowego ma na celu połączyć w całość wszystkie składniki. Tak aby warzywa tworzyły całość.

W czasie kiedy warzywa nam się duszą, przygotowujemy rybę. Kroimy ją na mniejsze kawałki. Mniej więcej o szerokości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja zawsze staram się wybierać rybę dość mięsistą, tak aby podczas smażenia zbytnio nam nie wyschła i w smaku nie była wyczuwalna tylko sama panierka, a mięso ryby.

W naczyniu na dnie układamy usmażoną rybę, następnie kładziemy warstwę warzyw, znów ryba i ostatnia warstwa to warzywa.

Rybę koniecznie zostawiamy na minimum 3 godziny, aby przeszła aromatem i smakiem duszonych warzyw.

Błyskawiczna ryba po grecku
Błyskawiczna ryba po grecku

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze