Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i pomidorami

Składniki
  • 10 ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 10 pieczarek
  • cebula
  • 6 plasterków sera żółtego
  • kubeczek śmietany 18%
  • jajko
  • kulka mozzarelli
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny, bazylia, oregano
Kuchnia: Czas gotowania: 60 min Danie dla: 2 osób
Rodzaj posiłku: Rodzaj potrawy:

Coś fantastycznego :) Pyszna zapiekanka ziemniaczana w wersji bezmięsnej. Doskonale smakuje i bajecznie wygląda. Jej przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Najwięcej czasu zabierze nam jej upieczenie.

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z pieczarkami i pomidorami:

  1. Ziemniaki myjemy i obieramy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki
  2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę w cienkie półplasterki i całość przesmażamy na patelni z dodatkiem pieprzu i soli ziołowej.
  3. Pomidora i mozzarellę kroimy w plasterki.
  4. Śmietanę mieszamy z jajkiem.
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami (ja użyłem dwóch mniejszych naczyń do zapiekania):
  • ziemniaki
  • ser żółty
  • pieczarki z cebulką
  • ziemniaki
  • pomidory posypane bazylią i oregano
  • śmietana z jajkiem
  • mozzarella

Całość pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 st. C

 

gotowa-zapiekanka2

zapiekanka-z-pieczarkami

zapiekanka-z-pomidorami2

zapiekanka-z-pomidorami

zapiekanka-z-mozzarella2

zapiekanka-z-mozzarella

gotowa-zapiekanka1

1 odpowiedź

  1. Pychota
    Wygląda przepysznie.

Zostaw komentarz