Przywrócić zdrowie żywieniem

Przywrócić zdrowie żywieniem

Pięć porcji zdrowia. Chroni przed rozwojem chorób, opóźnia procesy starzenia, wpływa na nastrój, poziom energii, cerę, włosy i paznokcie. O dobroczynnym wpływie spożywania warzyw i owoców na organizm mówi się dużo.

Akcję społeczną, która promowała włączenie do codziennej diety pięciu porcji warzyw i owoców, przejęli giganci polskiej branży spożywczej, rozszerzając ją na wszelkie możliwe kanały: radio, telewizję, internet, bilbordy czy sklepowe gazetki promocyjne. Jedzenie warzyw i owoców stało więc nie tylko zdrowe, ale i na topie.

Samoleczące właściwości organizmu

Ewa Dąbrowska, doktor nauk medycznych, w latach 90. pracowała nad swoją rozprawą doktorską, badając znaczenie zaburzeń immunologicznych. Tak bardzo jednak zainteresowała się rolą żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych, że do rozprawy wtedy nie doszło. Opierając się na wynikach badań klinicznych, opracowała autorską (i nowatorską) dietę warzywno-owocową, która odtruwa organizm i wspomaga jego właściwości samoleczenia się.

Medycyna od dawna wie, że jeśli odetnie się organizm od pokarmów z zewnątrz, zacznie żywić się wewnętrznie, pobierając energię z tkanek. Natura tak jednak zaprogramowała ciało człowieka, że w pierwszej kolejności wykorzystane zostanie to, co zbędne: wszelkie nadmiary, złogi toksyn, zwyrodniałe komórki. Organizm sam się uzdrowi.

Dieta dr Dąbrowskiej – post, kuracja czy głodówka?

Dieta warzywno owocowa Dąbrowskiej ma charakter kuracji leczniczej, powinna więc trwać nie dłużej niż sześć tygodni. Polega na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej – w wyniku obróbki termicznej tracą wiele swoich właściwości. Wyeliminowanie z jadłospisu pokarmów wysokoenergetycznych, przetworzonych, napakowanych konserwantami sprawia, że nasze jelita uszczelniają się. Przestają przepuszczać do reszty organizmu cząsteczki jedzenia, które blokują system immunologiczny. Mechanizmy obronne i odpornościowe łatwiej dzięki temu wyłapują to, co szkodliwe i wyniszczające.

Zasady diety. Co jeść, a czego unikać?

Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci zup, dań gotowanych na parze, pieczonych lub duszonych. Dodatkiem do warzyw są owoce niskocukrowe: jabłka, grejpfruty i jagody. Ten etap diety prowadzi do oczyszczenia i odtrucia organizmu, dlatego zdarzyć mogą się tak zwane „kryzysy ozdrowieńcze”: nudności, wymioty, biegunki, osłabienie. Jeśli trwają dłużej niż kilka dni, bezwzględnie należy skonsultować się z lekarzem. Ponieważ dieta warzywno-owocowa zalicza się do diet niskokalorycznych (dostarcza się organizmowi około 600 kalorii), efektem ubocznym kuracji jest utrata wagi.

Po zakończeniu etapu oczyszczającego należy stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków, włączając do diety takie produkty jak: kasza, chleb razowy, produkty mleczne, orzechy i pestki, warzywa strączkowe. Druga część kuracji powinna trwać… już zawsze. Aby zachować zdrowie, unikać trzeba produktów przetworzonych, pełnych konserwantów i chemicznych ulepszaczy smaku, a więc: słodyczy, dżemów, białej mąki, kolorowych gazowanych napojów, żywności w proszku, kiełbasy czy kabanosów.

Artykuł inspirowany

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.