Najlepszą kawę będziemy mogli wypić będą we Włoszech. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby w domu wypić pachnącą, z kremową pianką, pyszną kawę. Sposobów parzenia jest tak wiele, jak wielu jest baristów :)
Ja postaram Wam się pokazać w jaki sposób możemy zaparzyć w domu dobrą i smaczną kawę.
Idziemy na łatwiznę…
Parząc kawę możemy wykorzystać urządzenia, które nam w tym pomogą. Mam namyśli ekspresy zarówno te ciśnieniowe jak i przelewowe. Obecnie kupimy dość dobry ekspres za niezbyt duże pieniądze. Warto jednak zwrócić uwagę czy posiadają ceramiczny młynek, bowiem tylko taki da nam pewność, że w procesie mielenia ziarna kawy nie będą przypalone.
Obejrzyj nasze filmy:
W tego typu ekspresach macie możliwość wyboru grubości zmielenia kawy. Im większa grubość kawy po zmieleniu tym nasza zaparzona kawa będzie znacznie delikatniejsza.
Kawiarenka
To chyba jeden z najstarszych sposobów parzenia kawy. Wykorzystywana jest do tego celu metalowa mokka. Gotująca się woda w dolnej części wytworzy ciśnienie, które wypchnie wodę do górnej części. Po drodze przepływając przez kawę.
To chyba jeden na najszybszych i najlepszych sposób na dobrą kawę.
Pamiętaj o podstawowych zasadach
- woda do parzenia kawy powinna mieć ok. 85 st. C
- ziarna do parzenia kawy mielimy chwilę przed parzeniem kawy – kawa w ziarnach zachowuje dłużej swoją świeżość
- kawę parzymy przez ok. 4 minuty
- kawę w ziarnach najlepiej przechowywać w lodówce, szczelnie zamkniętą
- dostosuj grubość ziaren – im grubiej zmielona kawa tym będzie miała delikatniejszy smak
- do mielenia kawy używaj ceramicznego młynka