Najlepszą kawę będziemy mogli wypić będą we Włoszech. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby w domu wypić pachnącą, z kremową pianką, pyszną kawę. Sposobów parzenia jest tak wiele, jak wielu jest baristów :)

Ja postaram Wam się pokazać w jaki sposób możemy zaparzyć w domu dobrą i smaczną kawę.

Idziemy na łatwiznę…

Parząc kawę możemy wykorzystać urządzenia, które nam w tym pomogą. Mam namyśli ekspresy zarówno te ciśnieniowe jak i przelewowe. Obecnie kupimy dość dobry ekspres za niezbyt duże pieniądze. Warto jednak zwrócić uwagę czy posiadają ceramiczny młynek, bowiem tylko taki da nam pewność, że w procesie mielenia ziarna kawy nie będą przypalone.

Obejrzyj nasze filmy:

W tego typu ekspresach macie możliwość wyboru grubości zmielenia kawy. Im większa grubość kawy po zmieleniu tym nasza zaparzona kawa będzie znacznie delikatniejsza.

Jak zaparzyć kawę
Jak zaparzyć kawę

Kawiarenka

To chyba jeden z najstarszych sposobów parzenia kawy. Wykorzystywana jest do tego celu metalowa mokka. Gotująca się woda w dolnej części wytworzy ciśnienie, które wypchnie wodę do górnej części. Po drodze przepływając przez kawę.

To chyba jeden na najszybszych i najlepszych sposób na dobrą kawę.

Pamiętaj o podstawowych zasadach

  • woda do parzenia kawy powinna mieć ok. 85 st. C
  • ziarna do parzenia kawy mielimy chwilę przed parzeniem kawy – kawa w ziarnach zachowuje dłużej swoją świeżość
  • kawę parzymy przez ok. 4 minuty
  • kawę w ziarnach najlepiej przechowywać w lodówce, szczelnie zamkniętą
  • dostosuj grubość ziaren – im grubiej zmielona kawa tym będzie miała delikatniejszy smak
  • do mielenia kawy używaj ceramicznego młynka