Makaron razowy z pesto bazyliowym

Makaron razowy z pesto bazyliowym

Jeśli lubicie jeść zdrowe potrawy i smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są zdrowe i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Brązowy makaron idealnie będzie się komponował z zielonym pesto, a kolorów w całym daniu dodadzą grillowane warzywa.

Jeśli zatem poszukujecie szybkiego i bardzo zdrowego przepisu to polecamy Wam makaron razowy z pesto bazyliowym. Do przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis na blogu: http://www.pozytywnezywienie.pl

Makaron razowy z pesto bazyliowym – składniki (na 2 porcje)

  • 150g makaronu razowego
  • 2 garście świeżej bazylii
  • garść pestek dyni
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Makaron razowy z pesto bazyliowym – przepis:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

W międzyczasie kiedy makaron będzie się gotował na patelni podsmażamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smażymy je do momentu kiedy pomidorki staną się miękkie. Podczas smażenia doprawiamy je solą i pieprzem.

W blenderze przygotowujemy pesto – blendujemy bazylię, nasiona dyni, oliwę, a całość doprawiamy szczyptą soli.

Makron po ugotowaniu mieszamy z pesto, a na wierzch wykładamy podsmażone warzywa.

Makaron razowy z pesto bazyliowym

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.