Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i może stanowić świetną alternatywę do klasycznego barszczu białego.

Nie obawiajcie się tego, że będziecie musieli ścierać chrzan… skorzystamy z gotowego tartego chrzanu. Pamiętajcie tylko aby przed zakupem dokładnie sprawdzić jego skład, aby był tylko … chrzan :)

Składniki

  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • 1 cebula
  • 400g wędzonych żeberek
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • surowa, biała kiełbasa
  • 150 ml śmietany 30%
  • odrobina majeranku
  • sól
  • pieprz

Zupa chrzanowa – przepis

W garnku z grubym dnem szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany (albo przeciśnięty przez praskę) czosnek. Smażymy wszystko dosłownie chwilę… dolewamy bulion, wkładamy żeberka i całość gotujemy przez około 30-40 minut aby wydobyć cały aromat wędzonych żeberek.

Zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wkładamy białą kiełbasę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy całość przez kolejne 20 minut.

Zmniejszamy ogień i zupę zaprawiamy chrzanem. Czekamy aż się zagotujemy, zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.

Zupę chrzanową najlepiej jest podać z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną w plasterki białą kiełbasą.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.