Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i może stanowić świetną alternatywę do klasycznego barszczu białego.
Nie obawiajcie się tego, że będziecie musieli ścierać chrzan… skorzystamy z gotowego tartego chrzanu. Pamiętajcie tylko aby przed zakupem dokładnie sprawdzić jego skład, aby był tylko … chrzan :)
Składniki
- 3-4 łyżeczki chrzanu
- 1 cebula
- 400g wędzonych żeberek
- 2 l bulionu warzywnego
- 5-6 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- surowa, biała kiełbasa
- 150 ml śmietany 30%
- odrobina majeranku
- sól
- pieprz
Zupa chrzanowa przepis
W garnku z grubym dnem szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany (albo przeciśnięty przez praskę) czosnek. Smażymy wszystko dosłownie chwilę… dolewamy bulion, wkładamy żeberka i całość gotujemy przez około 30-40 minut aby wydobyć cały aromat wędzonych żeberek.
Obejrzyj nasze filmy:
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wkładamy białą kiełbasę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy całość przez kolejne 20 minut.
Zmniejszamy ogień i zupę zaprawiamy chrzanem. Czekamy aż się zagotujemy, zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.
Zupę chrzanową najlepiej jest podać z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną w plasterki białą kiełbasą.
Smacznego!