Ciasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów.
Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką.
Rodzaje biszkoptów
- Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się z nietolerancją na gluten wykorzystaj mąkę ryżową, gryczaną, migdałową,
- Biszkopty można wykonać na „ciepło” – ciasto składa się z jaj, cukru, który ubijamy a następnie podgrzewamy na parze w celu, nadania wypiekowi objętości, miękkości, sprężystości,
- Biszkopty na „zimno” – metoda najbardziej popularna polegająca na oddzieleniu żółtek od białek i ubicie ich na sztywną pianę ( gdy obrócisz miskę piana nie spadnie na deskę)
Biszkopty możesz przekładać różnymi masami, barwić biszkopty za pomocą barwników cukierniczych, tworzyć cuda, bawić się i kosztować.