Przepyszne tosty z salami, serem i pomidorem zrobimy dosłownie kilka chwil. Błyskawiczne śniadanie dla każdego. Do przygotowania tostów możecie wykorzystać dowolne inne składniki – szynkę, cebulę, ogórka, paprykę – to co znajdziecie w lodówce i to na co w danej chwili macie ochotę.

Tosty z salami i serem to klasyczne połączenie smaków, które wydobywają ze sobą to, co najlepsze. Salami z serem na grzance to proste danie, które można zjeść zarówno na specjalną okazję, jak i jako element codziennego posiłku.

Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a z łatwością łączy pyszne składniki. Tosty z salami i serem z pewnością przypadną do gustu, bez względu na okazję!

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz przepisy również na inne smaczne propozycje tostów. Koniecznie sprawdź jak smakują szybkie tosty we włoskim stylu, a jeśli wolisz bardziej klasyczne śniadanie to z przyjemnością zjesz jajecznicę z kiełbasą i dymką.

Tosty z salami, serem i pomidorem składniki

  • pieczywo tostowe
  • kilka plasterków salami
  • kilka plasterków sera żółtego
  • pomidor

Dodatkowo

  • ketchup albo majonez

Tosty z salami, serem i pomidorem przepis

Na jedną kromkę pieczywa tostowego układamy salami, ser żółty i plaster pomidora. Możecie w tym momencie zamienić moją propozycję składników na inne dodatki. Wykorzystajcie dodatki, takie jakie lubicie najbardziej. Moim zdaniem salami i ser łączą się idealnie smakami.

Zakrywamy drugą kromką pieczywa i wkładamy do opiekacza. Jeśli nie macie opiekacza, możecie przygotować tosty w grillu elektrycznym, albo piekarniku. Można również wykorzystać patelnię grillową. Pieczemy do czasu, aż pieczywo będzie rumiane, a żółty ser się rozpuści.

Tosty podajemy z ketchupem, majonezem albo np. sosem BBQ.

Tosty z salami, serem i pomidorem
Tosty z salami, serem i pomidorem

Smacznego!