Mając ochotę na szybkie danie ze szczyptą orientalnych smaków stworzyłem pyszny sos indyjski. Ryż w sosie indyjskim to bardzo szybkie danie obiadowe pełne orientalnych aromatów i smaków.
Koniecznie do tego dania musicie mieć kolendrę, to ona podbije smak i doda odrobiny orzeźwienia.
Przeczytaj przepis na: Makaron ryżowy z krewetkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- ryż
- 2 szalotki
- 1/2 łyżeczki żółtego curry (pasty)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 cm imbiru
- sól
- filet z kurczaka
- olej do smażenia
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 curry w proszku
- świeża kolendra
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Ryż w sosie indyjskim – przepis
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu.
Na patelni na odrobinie oleju, dosłownie przez chwilę przesmażamy pastę curry. Następnie dodajemy starty na tarce imbir i czosnek. Smażymy go ok. 15 sekund. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę.
Sprawdź przepis na: Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem
Jak szalotka będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażmy go ok. 6-7 minut, doprawiamy wszystko solą, pieprzem, kurkumą i curry w proszku. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i mleczko kokosowe. Całość dusimy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 3 minuty, uważając aby nie ścięła nam się śmietana.
Ugotowany ryż układamy na talerzu, następnie sos indyjski i całość posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą.

Pyszne i aromatyczne danie. Smacznego!