Mając ochotę na szybkie danie ze szczyptą orientalnych smaków stworzyłem pyszny sos indyjski. Ryż w sosie indyjskim to bardzo szybkie danie obiadowe pełne orientalnych aromatów i smaków.

Koniecznie do tego dania musicie mieć kolendrę, to ona podbije smak i doda odrobiny orzeźwienia.

Przeczytaj przepis na: Makaron ryżowy z krewetkami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • ryż
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki żółtego curry (pasty)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 cm imbiru
  • sól
  • filet z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 curry w proszku
  • świeża kolendra
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Ryż w sosie indyjskim – przepis

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu.

Na patelni na odrobinie oleju, dosłownie przez chwilę przesmażamy pastę curry. Następnie dodajemy starty na tarce imbir i czosnek. Smażymy go ok. 15 sekund. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę.

Sprawdź przepis na: Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem

Jak szalotka będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażmy go ok. 6-7 minut, doprawiamy wszystko solą, pieprzem, kurkumą i curry w proszku. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i mleczko kokosowe. Całość dusimy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 3 minuty, uważając aby nie ścięła nam się śmietana.

Ugotowany ryż układamy na talerzu, następnie sos indyjski i całość posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą.

Ryż w sosie indyjskim
Ryż w sosie indyjskim

Pyszne i aromatyczne danie. Smacznego!