Świąteczne, pachnące pierniczki to deser, który przygotowywany jest praktycznie w każdym domu. To już chyba tradycja. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, w telewizji pojawiają się już pierwsze świąteczne reklamy, a kwestią czasu jest tylko, kiedy z witryn sklepowych będą uśmiechały się do nas wszelkiego rodzaju aniołki, mikołaje, gwiazdeczki i choinki.
Spis treści
To piękny czas, taki magiczny. Obowiązkowym elementem na wielu świątecznych stołach, będą pięknie udekorowane, własnoręcznie zrobione pierniczki. Aby pozbyć się stresu związanego z przygotowaniami, warto wcześniej zrobić sobie plan i działać według niego, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące pierniczki, które nie mają prawa nie wyjść.
Sprawdź przepis na Kremowy sernik z lemon curd
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta
- 500g mąki pszennej typ 450
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 2 jajka rozmiar M
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przypraw do piernika
Składniki na domowy lukier
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
- barwnik (nie koniecznie)
Przybory kuchenne
- stolnica
- wałek
- foremki do wycinania pierniczków koniecznie świąteczne

Świąteczne, pachnące pierniczki przepis
Sposób przygotowania ciasta:
Na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy do pierników- dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz płynnego miodu w międzyczasie rozpuść go, pamiętając żeby nie doprowadzić do zagotowania, pozostaw do wystudzenia. Do suchych składników dodaj masło i posiekaj wszystko nożem, zrób dołek i umieść w nim jajka oraz miód (pamiętaj żeby nie był gorący), zagnieć ciasto aby było dobrze połączone i elastycznej.
Rozwałkuj na średniej grubości placek, a następnie za pomocą foremek wycinaj kształty, gotowe pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz prze 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni góra dół. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.
Sposób przygotowania lukru
Cukier puder należy przesiać, aby był gładki i bez grudek, a następnie dodać 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie zamieszać, jeśli używamy barwnika to w tym momencie dodajemy kilka kropel i ponownie mieszamy, jeśli nie używamy dodajemy wodę, obserwując konsystencje w zależności od niej dodajemy jeszcze łyżkę wody (również do wersji z barwnikiem) lub nie.
Dekorujemy lukrem pierniczki kiedy są jeszcze ciepłe, nie gorące. Do dekoracji można użyć kandyzowanych owoców, czekolady, rodzynek czy gotowych jadalnych ozdób np. jadalnych perełek.
Pierniczki warto przechowywać w zamkniętym np. metalowym pojemniku, aby były świeże i mięciutkie. Przygotowywanie takich pierniczków to świetna zabaw, polecam zrobić je z najmłodszymi.



Smacznego!