Świąteczne, pachnące pierniczki
Desery

Świąteczne, pachnące pierniczki

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, w telewizji pojawiają się już pierwsze świąteczne reklamy, a kwestią czasu jest tylko, kiedy z witryn sklepowych będą uśmiechały się do nas wszelkiego rodzaju aniołki, mikołaje, gwiazdeczki i choinki.

To piękny czas, taki magiczny. Obowiązkowym elementem na wielu świątecznych stołach, będą pięknie udekorowane, własnoręcznie zrobione pierniczki. Aby pozbyć się stresu związanego z przygotowaniami, warto wcześniej zrobić sobie plan i działać według niego, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące pierniczki, które nie mają prawa nie wyjść.

Sprawdź przepis na Kremowy sernik z lemon curd

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 500g mąki pszennej typ 450
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przypraw do piernika

Składniki na domowy lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody
  • barwnik (nie koniecznie)

Przybory kuchenne:

  • stolnica
  • wałek
  • foremki do wycinania pierniczków koniecznie świąteczne

Sposób przygotowania ciasta:

Na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy do pierników- dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz płynnego miodu w międzyczasie rozpuść go, pamiętając żeby nie doprowadzić do zagotowania, pozostaw do wystudzenia. Do suchych składników dodaj masło i posiekaj wszystko nożem, zrób dołek i umieść w nim jajka oraz miód (pamiętaj żeby nie był gorący), zagnieć ciasto aby było dobrze połączone i elastycznej.

Rozwałkuj na średniej grubości placek, a następnie za pomocą foremek wycinaj kształty, gotowe pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz prze 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni góra dół. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.

Sposób przygotowania lukru:

Cukier puder należy przesiać, aby był gładki i bez grudek, a następnie dodać 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie zamieszać, jeśli używamy barwnika to w tym momencie dodajemy kilka kropel i ponownie mieszamy, jeśli nie używamy dodajemy wodę, obserwując konsystencje w zależności od niej dodajemy jeszcze łyżkę wody (również do wersji z barwnikiem) lub nie.

Dekorujemy lukrem pierniczki kiedy są jeszcze ciepłe, nie gorące. Do dekoracji można użyć kandyzowanych owoców, czekolady, rodzynek czy gotowych  jadalnych ozdób np. jadalnych perełek.

Pierniczki warto przechowywać w zamkniętym np. metalowym pojemniku, aby były świeże i mięciutkie. Przygotowywanie takich pierniczków to świetna zabaw, polecam zrobić je z najmłodszymi.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.