Smażony camembert na rumiany kolor, w delikatnej panierce podany wraz z szybko sałatką jest idealnym daniem na szybką i bardzo smaczna kolację.
Sałatkę możecie przygotować z dowolnych składników jakie macie w domu. Moja wersja to sałata rzymska i pomidorki koktajlowe. Całość smaku pokreśli szybki dressing.
Składniki na dressing
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Składniki na sałatkę
- sałata rzymska
- pomidorki koktajlowe
Składniki na smażony camembert
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- 2-3 łyżki masła
- ser camembert
Przepis na sałatkę
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu. Odstawiamy na ok. 5 minut.
- Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu.
- Na sałacie układamy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.
Smażony camembert – przepis
- Camembert panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu panierujemy go w bułce tartej.
- Na maśle, na wolnym ogniu smażymy go z każdej strony ok. 7-8 minut.
- Na talerzu układamy składniki sałaty, polewamy dressingiem, a obok kładziemy usmażony camembert.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!