Śledzie w śmietanie z jabłkiem to pyszne i klasyczne danie, które doskonale sprawdza się na świątecznym stole i nie tylko. W tym przepisie połączono smak słonych śledzi z delikatnością śmietany oraz świeżością i chrupkością jabłka. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że danie jest wyjątkowe i aromatyczne.

Śledzie w śmietanie z jabłkami to danie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Kombinacja słonych śledzi, kremowego sosu śmietanowego i świeżych jabłek tworzy wyjątkowe połączenie smakowe. Wypróbuj ten przepis i ciesz się oryginalnym daniem pełnym smaku i tekstury.

Doskonale smakują jako przystawka lub dodatek do obiadu. Możesz również podać je na kromkach chleba lub jako dodatek do sałatek.

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na śledzie. Wśród przepisów są śledzie po kaszubsku, czy bardzo łatwa i bardzo smaczna sałatka śledziowa na słodko. Jeśli lubicie przystawki i przysmaki ze śledzi to napewno znajdziecie u mnie coś co Was zadowoli.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem składniki

  • 700 g filetów śledziowych
  • 2 średnie jabłka
  • 2 małe cebule
  • 300g śmietany 18%
  • 1/2 pęczku koperku
  • odrobina szczypioru
  • sól
  • pieprz

Wybierz świeże śledzie, najlepiej w soli, ostatecznie można użyć śledzi w oleju, jednak połączenie oleju i śmietany sprawi, że danie będzie bardzo ciężkie. Śledzie z solanki musimy najpierw wymoczyć. Moczymy je przez 2-3 godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Polecam Wam spróbować podczas moczenia śledzi i wtedy będziecie wiedzieli czy są już wystarczająco mało słone.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem przepis

FIlety śledziowe po namoczeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie każdy płat śledzia kroimy w kawałki o długości 2-3 cm. Śledzie przekładamy do miseczki.

Cebula nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Możesz wybrać cebulę białą lub czerwoną, w zależności od preferencji. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Jeśli macie cebulę cukrową, to pokrojoną przekładamy na sitko i sparzamy wrzątkiem. To sprawi, że w smaku będzie bardziej delikatna.

Wybierz soczyste i chrupiące jabłko, takie jak np. szara reneta. Jabłko dodaje świeżości i lekkości do dania. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Do jabłek dodajemy cebulę i śmietanę. Wybierz najlepiej gęstą śmietanę kwaśną, która nada daniu odpowiedniej konsystencji i kremowego smaku.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Koperek i szczypiorek siekamy i dodajemy do śmietany. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę pieprzu. Na tym etapie nie soli, bo śledzie są słone. Do sosu śmietanowego dodajemy śledzie i całość bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę i próbujemy. Możemy dodać jeszcze odrobinę soli, albo pieprzu.

W zależności od preferencji, można dodać do dania takie przyprawy jak pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie czy gałka muszkatołowa.

Przed podaniem śledzie w śmietanie z jabłkiem warto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Smacznego!