Śledzie w śmietanie z jabłkiem to pyszne i klasyczne danie, które doskonale sprawdza się na świątecznym stole i nie tylko. W tym przepisie połączono smak słonych śledzi z delikatnością śmietany oraz świeżością i chrupkością jabłka. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że danie jest wyjątkowe i aromatyczne.

Śledzie w śmietanie z jabłkami to danie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Kombinacja słonych śledzi, kremowego sosu śmietanowego i świeżych jabłek tworzy wyjątkowe połączenie smakowe. Wypróbuj ten przepis i ciesz się oryginalnym daniem pełnym smaku i tekstury.

Doskonale smakują jako przystawka lub dodatek do obiadu. Możesz również podać je na kromkach chleba lub jako dodatek do sałatek.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na śledzie. Wśród przepisów są śledzie po kaszubsku, czy bardzo łatwa i bardzo smaczna sałatka śledziowa na słodko. Jeśli lubicie przystawki i przysmaki ze śledzi to napewno znajdziecie u mnie coś co Was zadowoli.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem składniki

  • 700 g filetów śledziowych
  • 2 średnie jabłka
  • 2 małe cebule
  • 300g śmietany 18%
  • 1/2 pęczku koperku
  • odrobina szczypioru
  • sól
  • pieprz

Wybierz świeże śledzie, najlepiej w soli, ostatecznie można użyć śledzi w oleju, jednak połączenie oleju i śmietany sprawi, że danie będzie bardzo ciężkie. Śledzie z solanki musimy najpierw wymoczyć. Moczymy je przez 2-3 godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Polecam Wam spróbować podczas moczenia śledzi i wtedy będziecie wiedzieli czy są już wystarczająco mało słone.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem przepis

FIlety śledziowe po namoczeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie każdy płat śledzia kroimy w kawałki o długości 2-3 cm. Śledzie przekładamy do miseczki.

Cebula nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Możesz wybrać cebulę białą lub czerwoną, w zależności od preferencji. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Jeśli macie cebulę cukrową, to pokrojoną przekładamy na sitko i sparzamy wrzątkiem. To sprawi, że w smaku będzie bardziej delikatna.

Wybierz soczyste i chrupiące jabłko, takie jak np. szara reneta. Jabłko dodaje świeżości i lekkości do dania. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Do jabłek dodajemy cebulę i śmietanę. Wybierz najlepiej gęstą śmietanę kwaśną, która nada daniu odpowiedniej konsystencji i kremowego smaku.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Koperek i szczypiorek siekamy i dodajemy do śmietany. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę pieprzu. Na tym etapie nie soli, bo śledzie są słone. Do sosu śmietanowego dodajemy śledzie i całość bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę i próbujemy. Możemy dodać jeszcze odrobinę soli, albo pieprzu.

W zależności od preferencji, można dodać do dania takie przyprawy jak pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie czy gałka muszkatołowa.

Przed podaniem śledzie w śmietanie z jabłkiem warto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Smacznego!