Jesień na dobre rozgościła się w Polsce, a dynie są już dostępne praktycznie na każdym rogu. Pieczona dynia Hokkaido jest również znana jako Red Kuri Squash. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego smakołyku, zrób to!
Pieczenie całej dyni może wydawać się zastraszającym zadaniem, zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej nie gotowałeś żadnego jej rodzaju. Jednym z sekretów przyrządzania jest wybór małej dyni. Są one słodsze, mają przyjemniejszy smak i są łatwiejsze w zarządzaniu niż większe odmiany.
Kolejną tajemnicą gotowania dyni jest gotowanie jej ze skórką, ponieważ twardą skórkę łatwiej usunąć po ugotowaniu miąższu. Istnieje wiele sposobów na gotowanie, w tym pieczenie, powolne gotowanie, gotowanie w kuchence mikrofalowej i gotowanie na parze.
Obejrzyj nasze filmy:
Tak naprawdę możesz wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie sposób przyrządzania tego smakołyku, który pokocha cała rodzina.
Jeśli szukasz sposobu na jej przyrządzenie, pieczona dynia hokkaido może podbić Twoje serce.
Przeczytaj także: Szybki krem z dyni
Pieczona dynia składniki
- 1 dynia ok. 900g, najlepiej Hokkaido
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 4 łyki oliwy
- łyżeczka soli
- ulubione zioła, w moim wypadku tymianek, rozmaryn
Pieczona dynia przepis
Do tego przepisu najlepiej jest wykorzystać dynię Hokkaido. Nie musimy podczas przygotowywania tej przekąski męczyć się z jej obieraniem. Jako jedna z niewielu ma jadalną skórkę. Oczywiście, bardzo ważne jest aby przed przygotowaniem jej, bardzo dokładnie ją umyć.
Po umyciu dynię kroimy na pół i wydrążamy ze środka pestki. Odcinamy również stwardniały ogonek. Możecie pokroić ją w dowolne kształty, ja polecam kroić ją w literkę C. Musicie się postarać i pokroić ją w mniej więcej takiej samej grubości plasterki. Wtedy będziecie mieli pewność, że upiecze się Wam równomiernie.
Pokrojoną dynię umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Ale pamiętajcie, aby nie dawać jej zbyt dużo. Na blaszkę dodajemy też ząbki czosnku w łupinkach. Rozkładamy je na całej blaszce pomiędzy dynią.
Dynię doprawiamy odrobina soli. Najlepiej użyć takiej gruboziarnistej, będzie się rozpuszczała podczas pieczenia. Jeśli używamy suszonych przypraw to teraz jest najlepszy moment na jej doprawienie.
Dynię pieczemy w 200 st. C. przez 35 minuty. Po około 25 minutach możecie dodać do dyni świeże zioła, jeśli takich właśnie użwacie.
Tak przygotowana pieczona dynia to super pomysł na przystawkę na przyjęcie. Ale możecie zrobić z niej również pyszną pastą.