Naleśniki z farszem pieczarkowym
Inne

Naleśniki z farszem pieczarkowym

Jeśli od czasu do czasu macie ochotę odpocząć od dań mięsnych to świetną propozycją będą naleśniki z farszem pieczarkowym. Do naleśników będzie wybornie pasował sos czosnkowy, pomidorowy, ale możecie je zjeść także bez sosu.

Są dania, które od razu kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Do takich potraw należą na przykład naleśniki pieczarkowe. Można zjeść je zarówno na śniadanie, jak i obiad czy podwieczorek. Wytrawne naleśniki są przysmakiem dla dzieci oraz dorosłych.

Taką potrawę można zjeść bez dodatków, albo z żółtym serem lub sosem czosnkowym

Jak wiesz na moim blogu kulinarnym znajduje się wiele przepisów, wśród nich są także przepisy na słodkie wersje naleśników. Koniecznie musisz spróbować naleśniki czekoladowe oraz to co dzieci uwielbiają najbardziej naleśniki z cukrem pudrem. Pyszne i smaczne dania.

Lista na zakupy i przepis jest poniżej…

Naleśniki z farszem pieczarkowym składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • olej
  • 250g pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 100g sera żółtego
  • mała puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz

Naleśniki z farszem pieczarkowym przepis:

  1. Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy (możemy użyć miksera) do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli nasza masa na naleśniki będzie zbyt rzadka to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęsta – wodę.
  2. Naleśniki smażymy na złoty kolor po obu stronach.
  3. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie podsmażamy je na patelni na odrobinie oleju.
  4. Do przesmażonych pieczarek dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora, cebulę, kukurydzę i starty na tarce żółty ser. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Naleśniki smarujemy farszem, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Następnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 7 minut w temperaturze 160 st. C.
Naleśniki z farszem pieczarkowym
Naleśniki z farszem pieczarkowym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze