Zapewne nie wszyscy lubią owoce morza, ale może warto się przełamać i spróbować :) Krewetki to owoce może, które możemy wykorzystać na wiele sposobów, są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pokażę Wam jak przygotować szybki i smaczny makaron z krewetkami i pomidorkami. Do zrobienia tego dania będziecie potrzebowali dosłownie kilku składników.
Zatem przepis i lista zakupów poniżej…
Składniki
- 250g krewetek średniej wielkości (możecie kupić te mrożone)
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 250g pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- makaron tagliatelle
Makaron z krewetkami i pomidorkami – przepis
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelni roztapiamy masło i dorzucamy drobno posiekany i roztarty z solą czosnek. Jak tylko masło złapie aromat czosnku na patelnię dodajemy umyte krewetki. Jeśli używacie mrożonych musicie je wcześniej wyjąć z lodówki aby się rozmroziły. Polecam Wam kupić krewetki już obrane, nie będziecie musieli ich sami obierać. Krewetki podsmażamy na masełku ok. 6 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy na patelnię pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i dusimy całość aż pomidory zaczną puszczać sok. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron mieszamy z krewetkami i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!