Zapewne nie wszyscy lubią owoce morza, ale może warto się przełamać i spróbować :) Krewetki to owoce może, które możemy wykorzystać na wiele sposobów, są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pokażę Wam jak przygotować szybki i smaczny makaron z krewetkami i pomidorkami. Do zrobienia tego dania będziecie potrzebowali dosłownie kilku składników.

Zatem przepis i lista zakupów poniżej…

Składniki

  • 250g krewetek średniej wielkości (możecie kupić te mrożone)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • makaron tagliatelle

Makaron z krewetkami i pomidorkami – przepis

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Obejrzyj nasze filmy:

Na patelni roztapiamy masło i dorzucamy drobno posiekany i roztarty z solą czosnek. Jak tylko masło złapie aromat czosnku na patelnię dodajemy umyte krewetki. Jeśli używacie mrożonych musicie je wcześniej wyjąć z lodówki aby się rozmroziły. Polecam Wam kupić krewetki już obrane, nie będziecie musieli ich sami obierać. Krewetki podsmażamy na masełku ok. 6 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy na patelnię pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i dusimy całość aż pomidory zaczną puszczać sok. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany makaron mieszamy z krewetkami i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!