Wiele osób przeszukuje internet w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na szybką i prostą przystawkę. Chciałbym Wam pokazać jak przygotować warzywne koreczki – idealnie będą pasowały na każde spotkanie ze znajomymi kiedy potrzebujemy przygotować jakaś przystawkę.
Spis treści
Dlaczego warto przygotować warzywne koreczki?
Mamy czasem ochotę na przygotowanie i zjedzenie warzyw bez tej całej obróbki termicznej, bez przypraw, tak aby poczuć ich smak i całą słodycz, którą uzyskują dzięki wyrastaniu w słońcu. Oprócz nakarmienia naszego zmysłu smaku, cieszymy oczy pięknymi kolorami warzyw.
Bardzo lubię przygotowywać warzywne koreczki wiosną i latem, wtedy w naszych ogródkach kwitną świeże warzywa i zioła. To idealny czas na taką przystawkę.
Obejrzyj nasze filmy:
Kiedy mamy ochotę na coś do zjedzenia, a nie mamy głowy do myślenia, nie mamy pomysłu co przygotować, możemy w kilka minut zrobić koreczki z warzyw.
Do czego pasują koreczki
Warzywne koreczki to nie tylko szybka przystawka na kolację, albo coś do zjedzenia, kiedy jesteśmy głodni. Takie koreczki z warzyw to również fajny dodatek do grilla. Przystawkę tą możemy przygotować wcześniej i nie musimy się martwić, że przy wysokiej temperaturze nam się popsuje.
Jeśli chcemy odrobinę urozmaicić warzywne koreczki to możemy skropić je oliwą z oliwek z mieszanką ulubionych ziół, albo polać octem balsamiczny.
Na blogu znajdziesz również przepis na pyszną sałatkę wiosenną, albo sałatkę z roszponką i grillowanym kurczakiem.
Danie to będzie nie tylko szybkie w przygotowaniu, nie będzie wymagało od nas zbyt wielu składników ale przede wszystkim będzie bardzo zdrowe.
Warzywne koreczki składniki
- pomidorki koktajlowe
- małe kuleczki mozzarelli
- świeże listki bazylii
- patyczki do szaszłyków
Warzywne koreczki przepis
Przygotowanie tego dania nie wymaga od nas zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian pomidorki, mozzarellę i świeże listki bazylii. Pomidory wcześniej powinniśmy umyć i dokładnie osuszyć. Mozzarellę wcześniej odsączamy z zalewy.
W sklepie możecie już kupić mozzarellę w postaci małych kuleczek. Będzie wyglądała jeszcze ładniej, aniżeli taka w plasterkach. Jeśli nie macie takiej możliwości, możecie takie kuleczki wyciąć przy pomocy niewielkiej łyżeczki.
Jeśli lubimy i dla dekoracji możemy potrawę skropić delikatnie octem balsamicznym.
Smacznego!
świetne na każą imprezę :)
Ja bym powiedział idealne :) A przede wszystkim bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.