Wiele osób przeszukuje internet w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na szybką i prostą przystawkę. Chciałbym Wam pokazać jak przygotować warzywne koreczki – idealnie będą pasowały na każde spotkanie ze znajomymi kiedy potrzebujemy przygotować jakaś przystawkę.

Dlaczego warto przygotować warzywne koreczki?

Mamy czasem ochotę na przygotowanie i zjedzenie warzyw bez tej całej obróbki termicznej, bez przypraw, tak aby poczuć ich smak i całą słodycz, którą uzyskują dzięki wyrastaniu w słońcu. Oprócz nakarmienia naszego zmysłu smaku, cieszymy oczy pięknymi kolorami warzyw.

Bardzo lubię przygotowywać warzywne koreczki wiosną i latem, wtedy w naszych ogródkach kwitną świeże warzywa i zioła. To idealny czas na taką przystawkę.

Obejrzyj nasze filmy:

Kiedy mamy ochotę na coś do zjedzenia, a nie mamy głowy do myślenia, nie mamy pomysłu co przygotować, możemy w kilka minut zrobić koreczki z warzyw.

Do czego pasują koreczki

Warzywne koreczki to nie tylko szybka przystawka na kolację, albo coś do zjedzenia, kiedy jesteśmy głodni. Takie koreczki z warzyw to również fajny dodatek do grilla. Przystawkę tą możemy przygotować wcześniej i nie musimy się martwić, że przy wysokiej temperaturze nam się popsuje.

Jeśli chcemy odrobinę urozmaicić warzywne koreczki to możemy skropić je oliwą z oliwek z mieszanką ulubionych ziół, albo polać octem balsamiczny.

Na blogu znajdziesz również przepis na pyszną sałatkę wiosenną, albo sałatkę z roszponką i grillowanym kurczakiem.

Danie to będzie nie tylko szybkie w przygotowaniu, nie będzie wymagało od nas zbyt wielu składników ale przede wszystkim będzie bardzo zdrowe.

Warzywne koreczki
Warzywne koreczki

Warzywne koreczki składniki

  • pomidorki koktajlowe
  • małe kuleczki mozzarelli
  • świeże listki bazylii
  • patyczki do szaszłyków

Warzywne koreczki przepis

Przygotowanie tego dania nie wymaga od nas zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian pomidorki, mozzarellę i świeże listki bazylii. Pomidory wcześniej powinniśmy umyć i dokładnie osuszyć. Mozzarellę wcześniej odsączamy z zalewy.

W sklepie możecie już kupić mozzarellę w postaci małych kuleczek. Będzie wyglądała jeszcze ładniej, aniżeli taka w plasterkach. Jeśli nie macie takiej możliwości, możecie takie kuleczki wyciąć przy pomocy niewielkiej łyżeczki.

Jeśli lubimy i dla dekoracji możemy potrawę skropić delikatnie octem balsamicznym.

Warzywne koreczki
Warzywne koreczki

Smacznego!