Pieczywo,  Przystawki, przekąski, sosy

Paluszki chlebowe, czyli włoskie grissini

Grissini, czyli włoskie paluszki chlebowe. Doskonała wytrawna przekąska czy jako przystawka przed głównym daniem. Robione ze zwykłego ciasta na pizzę nie powinny przysporzyć problemów nawet niedoświadczonym kucharzom. Można dodać do nich odrobinę soli morskiej, kminku lub innych ulubionych przypraw. Chrupiące, w środku mięciutkie. Po prostu pyszne.

Składniki:

  • 250 g maki chlebowej typ 750
  • 170 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska, kminek lub inne ulubione zioła

Paluszki chlebowe czyli włoskie grissini – przepis

Paluszki najlepiej i najszybciej jest wyrabiać w mikserze planetarnym. Można to jednak zrobić również ręcznie, tylko pamiętać należy, aby wyrobione ciasto było idealnie gładkie, sprężyste i lśniące.

W głębokiej misce wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i dokładnie zagnieść. Następnie należy odstawić przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie powinno już ładnie wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na dość cienkie ciasto, następnie pokrój je ostrym nożem na wąskie paseczki. Tak przygotowane paluszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Na koniec posmaruj oliwą za pomocą silikonowego pędzelka i posyp gruboziarnistą solą, kminkiem lub ulubionymi ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 75 st. C i piecz około 15 minut.

Smacznego!

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.