Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się na kolację we dwoje. Przygotowanie go jest dość szybkie więc nie pochłonie Waszego cennego czasu.

Jak dodatek w tym daniu warto wykorzystać właśnie bataty, bo ich słodki smak z całą pewnością podbije smak łososia, a grillowane warzywa dopełnią całości.

Składniki

  • 300g łososia
  • 2 bataty
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami – przepis

Zaczynamy od przygotowania łososia – dokładnie go myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia smażymy na patelni (najlepiej na patelni grillowej) posmarowanej odrobiną oleju. Smażymy go ok. 3 minut z każdej strony.

Obejrzyj nasze filmy:

Bataty obieramy ze skórki i kroimy w paseczki wielkości frytek. Blaszkę do pieczenie wykładamy papierem do pieczenie, układamy pokrojone bataty, a następnie skraplamy je oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w niewielkiej wielkości paseczki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy na odrobinie oliwy. Powinny być al dente.

Na talerz wykładamy usmażone warzywa na nich kładziemy usmażonego łososia, a obok upieczonego batata.

Smacznego!