Kaczka pieczona w rozmarynie z jabłkami to świetny przepis na danie obiadowe. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje wybornie. Możesz ją podać jako danie główne w towarzystwie tłuczonych ziemniaków, ryżu lub makaronu. Bardzo często podaję ją również z gruszkami prosto ze słoika. Jeśli szukasz idealnego jesiennego posiłku to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Pieczona kaczka z jabłkami to świetny przepis na danie obiadowe. Kaczka będzie delikatna i soczysta, jabłka dodadzą trochę słodyczy, aby zrównoważyć pikantne smaki mięsa i sosu, a do tego jest na tyle łatwa, że każdy może ją przyrządzić w domu!
Tak upieczoną kaczkę z jabłkami bardzo często podaję z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody i na przykład buraczkami. Super pomysłem jest również podanie jej razem z gruszkami z octu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszną, soczystą i aromatyczną kaczkę. Zobacz jak przygotować pierś z kaczki, a jeśli jednak wolicie mięso z kurczaka to z całą pewnością zainteresuje Was przepis na pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką.
Kaczka pieczona w rozmarynie z jabłkami składniki
- kaczka (waga ok. 2 kg)
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soli gruboziarnistej
- świeżo zmielony pieprz
- 3-4 jabłka
Kaczka pieczona w rozmarynie z jabłkami przepis
Zaczynamy od umycia kaczki. Ja używam już wypatroszonej kaczki, ale jeśli kupiliście ją z podrobami, to wyjmujemy je ze środka i zostawiamy do wykorzystania później. Następnie ja bardzo dokładnie osuszamy.
W rondelki roztapiamy masło i dodajemy do niego sól, świeżo zmielony pieprz oraz rozmaryn. Najlepiej jest użyć soli gruboziarnistej, bo podczas pieczenia będzie znacznie dłużej się rozpuszczała przez co aromat będzie się równomiernie rozchodził po całej kaczce.
Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Jeśli ich nie obierzemy, to podczas pieczenia skóra oddzieli się od miąższu i nie będzie to dobrze wyglądało ani smakowało. Obrane jabłka kroimy w ćwiartki i faszerujemy nimi kaczkę.
Natartą przyprawami oraz wypełnioną jabłkami kaczkę układamy w zamykanym naczyniu do zapiekania piersią w dół. W ten sposób wytapiające się soki i tłuszcz spowodują, że mięso nie będzie suche. Kaczkę wkładamy do piekarnika i pieczemy na początku przez 15 minut bez przykrycia. Ja kaczkę wstawiam do zimnego piekarnika, który będzie się pomału nagrzewał. Po 15 minutach przykrywam naczynie i piekę jeszcze przez około 2 godziny.
W połowie pieczenia przekręcamy w naczyniu kaczkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia naczynie, w którym jest pieczona kaczka odkrywamy, wtedy skóra nam się zarumieni.
Po upieczeniu kaczki wyjmujemy ją z piekarnika, przykryj luźno folią i pozostaw na 10 minut przed pokrojeniem. Odpoczynek kaczki pozwala na rozprowadzenie soków w mięsie, dzięki czemu nie jest ono suche, gdy się je kroi. Jeśli chcesz zrobić jakiś sos do podania z pieczoną kaczką, teraz jest na to dobry czas!
Kaczę kroimy, albo wykładamy w całości na talerz. Kaczka pieczona w rozmarynie z jabłkami idealnie smakuje z gruszkami z zalewy octowej.
Smacznego!