Masz nietolerancję glutenu, cierpisz na celiakię lub zamierzasz tylko przetestować na sobie doniesienia o szkodliwości tego białka? A może chcesz sprawdzić, czy na diecie wykluczającej uda się wreszcie zrzucić te kilka zbędnych kilogramów? Większość osób podejmujących wyzwanie obawia się, że trudno będzie przebrnąć przez nowe wytyczne dotyczące menu, oraz że dieta bezglutenowa jest po prostu zbyt trudna do utrzymania. Nic bardziej mylnego. Nowy jadłospis może być równie atrakcyjny, co tradycyjny i zawierać zdrowe, pyszne i pełne wartości słodycze i przekąski bezglutenowe

Przekąska przekąsce nierówna – wybieraj te wartościowe 

Przekąski to coś, bez czego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Zaspokajają pierwszy głód, pomagają wytrwać do obiadu i niejednokrotnie przynoszą mnóstwo radości, przypływ energii i błyskawiczną poprawę nastroju. Cenione bywają szczególnie przez osoby bardzo aktywne – zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Niestety równie często nie są lubiane przez opiekunów maluchów, które po przekąskach trudno namówić na pełnowartościowy, przygotowywany w pocie czoła, wspólny posiłek. A przez osoby na dietach redukcyjnych bywają traktowane z rezerwą.

Choć słowo przekąska nie ma najlepszej prasy, warto pamiętać o istnieniu naprawdę wartościowych produktów tego rodzaju. Pozbawionych „pustych kalorii”, nadmiaru soli, cukru, polepszaczy smaku i zapachu oraz wolnych od sztucznych i uczulających konserwantów. Takich, które dostarczą niezbędnych wartości odżywczych, witamin i minerałów oraz korzystnie wzbogacą dietę w rzadkie składniki i związki czynne. 

Obejrzyj nasze filmy:

Przekąski bezglutenowe – bezpieczny dodatek do diety

Dieta bezglutenowa jest dietą wykluczającą, a to oznacza, że unikając alergennego białka, jednocześnie możemy pozbawić się wielu składników odżywczych, jakie towarzyszom produktom z glutenem. Przy dobrym jadłospisie i starannym doborze produktów łatwo jednak uniknąć niedoborów pokarmowych. Szczególnie, że na rynku pojawia się coraz więcej sklepów oferujących dania o wysokiej wartości odżywczej, słodycze, specjały i przekąski bezglutenowe

Te ostatnie przydają się w ciągu długiego dnia, jako dodatek do szkolnej śniadaniówki i na trening – dla osób, którym nie wolno spożywać glutenu, ale i dla tych, którzy po prostu pragną odżywiać się lepiej. Nie do przecenienia jest dostęp do bezglutenowych przekąsek, kiedy organizujemy spotkanie towarzyskie w większym gronie, a zwłaszcza przyjęcie lub balik dla najmłodszych. Ponieważ czasem trudno uzyskać szczegółowe informacje na temat diet wszystkich uczestników zabawy, łatwiej i bezpieczniej zaopatrzyć się w przekąski bez glutenu, które na pewno nie zaszkodzą nikomu.  

Przekąski bezglutenowe – bezpieczny dodatek do diety
Przekąski bezglutenowe – bezpieczny dodatek do diety

Co można jeść, czyli zdrowe przekąski bezglutenowe

Osoby na dietach bezglutenowych bez obaw mogą spożywać wszelkiego rodzaju owoce świeże, suszone i liofilizowane, podobnie, jak i każdego rodzaju warzywa w tych postaciach. Pozbawione panierek, mącznych otoczek i cukierniczych glazur będą świetną przekąską w pracy, na wycieczce i spacerze. To, że tego typu przegryzki nie posiadają w swoim składzie glutenu, jest sprawą dość oczywistą. Nieco inaczej wygląda sytuacja, w której chcemy uraczyć się paluszkami, krakersami i wafelkami. 

Aby tego rodzaju produkty były bezpieczne dla alergików uczulonych na gluten, powinny być wykonane z mąk i ziaren bezglutenowych. Świetnie sprawdzą się ryżowe, amarantusowe, owsiane i kukurydziane przekąski, krakersy i herbatniki, kleiki i budynie wykonane na bazie tapiok i mąk ziemniaczanych, produkty zagęszczane nasionami lnu i chia oraz batony ze sprasowanych mas suszonych owoców, migdałów i ziaren. Dla chorujących na celiakię przygotowano produkty certyfikowane, ze znaczkiem przekreślonego kłosa. Znajdziesz je w świetnie zaopatrzonym sklepie z żywnością ekologiczną, na stronie www.biosklep.com.pl.

Materiał partnera.