Polecam Wam mój sprawdzony, babciny przepis na gołąbki z mięsa mielonego wieprzowego. Tym razem przygotujemy gołąbki bez dodatku ryżu.
Gołąbki klasycznie podamy z sosem pomidorowym, bez zasmażki oraz bez zbędnych składników. Są bardzo delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne. Gołąbki możecie przygotować zarówno z ze starej kapusty, jak i młodej kapusty.
Wiele osób może sobie z tego nie zdawać sprawy, ale gołąbki to bardzo popularne danie nie tylko w Polsce. Jest ono przygotowywane na całym świecie, oczywiście w różnych wariantach smakowych. Gołąbki są znane są na Bałkanach, w Azji czy Egipcie.
Obejrzyj nasze filmy:
Najczęściej przygotowujemy gołąbki z wykorzystaniem mięsa wołowego, wieprzowego połączonego z dodatkiem ryżu, albo kaszy. Znane są dwie szkoły – jednak proponuje podawanie gołąbków z sosem pomidorowym druga bez.
Według mnie klasyką są gołąbki z sosem pomidorowym, to on dodaje mu charakteru. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepis na gołąbki z suszonymi grzybami czy gołąbki z młodej kapusty, które idealnie jest przygotować w sezonie.
Przeczytajcie przepis do końca, bo znajdziecie w nim kilka wskazówek i porad odnośnie przygotowania tego pysznego dania.
Gołąbki składniki
- 1 kg mięsa wiepszowego
- główka kapusty
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 średnie cebule
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- odrobina oleju do smażenia
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta suszonego oregano
Jak korzystam z tradycyjnej polskiej białej kapusty, ale możecie do przepisu wykorzystać również kapustę włoską. Jeśli chodzi natomiast o mięso to najlepsze będzie z odrobiną tłuszczyku. Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Ja użyłem mięsa mielonego z łopatki. W większości sklepów możecie wybrać sobie odpowiedni kawałek mięso i poprosić o jego zmielenie.
Gołąbki przepis
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Jak wspomniałem najlepsze mięso to takie z odrobiną tłuszczyku. Może to być łopatka wieprzowa, albo karkówka i szynka. Nie polecam używać mięsa drobiowego, bowiem gołąbki będą za suche.
Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Następnie na odrobinie oleju ją podsmażamy. Smażymy ją około 4 minut, powinna być szklista. Cebulę dodajemy do miski, w której znajduje się mięso. Dodajemy pozostałe przyprawy, bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy.
Gołąbki możemy przygotować również z kaszą gryczaną, ryżem, albo kaszą jęczmienną. Wystarczy wcześniej ugotować 50g ryżu, kaszy i dodać do pozostałych składników.
Z kapusty wycinany głąb i umieszczamy ją w garnku z wodą, otworem po głąbie w dół. Gotujemy ją 2-3 minuty i przekręcamy. Zdejmujemy następnie ostrożnie liście, aby ich nie porwać.
W dłoni umieszczamy porcję farszu. Mniej więcej wielkość niewielkiej mandarynki. Układamy ją na liści. Liście składamy do środka i następnie zwijamy. Tworzymy tyle gołąbków na ile wystarczy nam farszu.
Na dno garnka układamy pocięte liście kapusty i odrobinę słoniny. Następnie w garnku układamy gołąbki jeden obok drugiego, tworząc 2-3 warstwy jedna na drugiej. Gołąbki zalewamy bulionem warzywnym wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Garnek przykrywamy i gotujemy gołąbki na niewielkim ogniu przez około 1,5-2 godziny.
Jeśli używacie młodej kapusty, to gołąbki gotujemy odrobinę krócej, bo z całą pewnością zmięknie wcześniej.
Gołąbki z piekarnika
Gołąbki możecie również przygotować w piekarniku. Zamiast układać je w garnku układamy je w naczyniu żaroodpornym, koniecznie je przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 1 godzinę. Pieczemy je w opcji góra- dół.
Następnie polewamy je sosem pomidorowym. Tylko w tym wypadku bierzemy połowę porcji bulionu. Polane gołąbki zapiekamy jeszcze przez 25 minut, ale już bez przykrywania.
Gołąbki przed podaniem możecie posypać odrobiną koperku albo natką pietruszki.
Smacznego!