Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama przygotowywała je na obiad.
Suszone grzyby nadadzą niepowtarzalnego smaku i głębi całej potrawie.
Poniżej przedstawiam listę składników i przepis.
Składniki:
- 200 g ugotowanego ryżu
- 10-15 szt. Suszonych grzybów
- 2 łyżki masła do smażenia
- 1 jajko
- 2 kostki bulionowe
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 1 średnia kapusta włoska
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Gołąbki z suszonymi grzybami – przepis
- Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
- Kapustę obgotuj i oddziel liście, ponadto pozbaw twardych części
- Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę, podsmaż na maśle dodając cebulę, jajko i ugotowany ryż,
- Przygotowany farsz połóż na liście kapusty i zawiń. Gdy wszystkie gołąbki będą już zawinięte przygotuj duży garnek. Wyłóż go liśćmi, które Ci zostały, ułóż gołąbki i zalej bulionem, całość gotuj około 40 minut na wolnym ogniu,
- Na patelni rozgrzej olej i podmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy i druga kostkę bulionową.
Ugotowane gołąbki polej sosem pomidorowym. Smacznego!