Carbonara ze szparagami to interesująca i smaczna wariacja klasycznego włoskiego dania. Kombinacja kremowego sosu jajecznego, chrupiącego bekonu i świeżych, delikatnych szparagów tworzy połączenie pełne aromatu i wyjątkowego smaku. Ta wersja carbonary jest idealna dla miłośników warzyw i tych, którzy szukają nowych sposobów na urozmaicenie tradycyjnych przepisów.
Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko stworzą idealną kompozycję :) Korzystajcie póki jeszcze jest sezon na szparagi, a co ważniejsze szukajcie w sklepach polskich szparagów.
Szparagi to zielone warzywo, które jest uwielbiane przez Francuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie luksusowe i sklepy traktują je w ten sam sposób bardzo często narzucając wysoką cenę za ten składnik.
Obejrzyj nasze filmy:
Zielone szparagi to warzywo niskokaloryczne więc idealnie będzie pasowało jako składnik każdej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin. Największą grupę stanowi witamina C, ale znajdziemy również witaminę K, potas oraz witaminę A.
Jedząc szparagi powinniśmy pamiętać aby uzupełniać płyny (pić dużo wody), są one bowiem moczopędne i dlatego znajdziemy je jako składnik wielu diet polegających na oczyszczaniu organizmy.
Dziś jednak połączymy zdrowe szparagi z odrobinę mniej zdrowym boczkiem :)
Carbonara ze szparagami składniki (na 2 porcie)
- 150g makaronu do spaghetti
- pęczek zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 150 g boczku
- 2 jajka
- odrobina natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 30g parmezanu
Carbonara ze szparagami przepis
W międzyczasie gotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedź go, ale zachowaj niewielką ilość wody po gotowaniu. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojony boczek lub bekon. Smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty, tak aby wytopić z niego tłuszcz.
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, odcinamy główki, a łodygi ścieramy na tarce. Czosnek również ścieramy na tarce.
Do podsmażonego boczku dodajemy szparagi i czosnek. Smażymy ok. 4-5 minut.
W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, pieprzu, drobno posiekaną natką pietruszki i startym na tarce parmezanem.
Do boczku i szparagów dodajemy ugotowany makaron (najlepiej bezpośrednio z wody, odrobina skropi, która dostanie się z wody zagęści nam całość). Mieszamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy roztrzepane jajka i całość dokładnie mieszamy.
Makaron możemy podać udekorowany listkami pietruszki.
Smacznego!