Carbonara ze szparagami

Carbonara ze szparagami

Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko stworzą idealną kompozycję :) Korzystajcie póki jeszcze jest sezon na szparagi, a co ważniejsze szukajcie w sklepach polskich szparagów.

Szparagi to zielone warzywo, które jest uwielbiane przez Francuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie luksusowe i sklepy traktują je w ten sam sposób bardzo często narzucając wysoką cenę za ten składnik.

Zielone szparagi to warzywo niskokaloryczne więc idealnie będzie pasowało jako składnik każdej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin. Największą grupę stanowi witamina C, ale znajdziemy również witaminę K, potas oraz witaminę A.

Jedząc szparagi powinniśmy pamiętać aby uzupełniać płyny (pić dużo wody), są one bowiem moczopędne i dlatego znajdziemy je jako składnik wielu diet polegających na oczyszczaniu organizmy.

Dziś jednak połączymy zdrowe szparagi z odrobinę mniej zdrowym boczkiem :)

Składniki (na 2 porcie)

  • 150g makaronu do spaghetti
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku
  • 2 jajka
  • odrobina natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 30g parmezanu

Carbonara ze szparagami – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Na głębokiej patelni podsmażamy boczek, tak aby wytopić z niego tłuszcz.
  3. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, odcinamy główki, a łodygi ścieramy na tarce.
  4. Czosnek również ścieramy na tarce.
  5. Do podsmażonego boczku dodajemy szparagi i czosnek. Smażymy ok. 4-5 minut.
  6. W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, pieprzu, drobno posiekaną natką pietruszki i startym na tarce parmezanem.
  7. Do boczku i szparagów dodajemy ugotowany makaron (najlepiej bezpośrednio z wody, odrobina skropi, która dostanie się z wody zagęści nam całość). Mieszamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy roztrzepane jajka i całość dokładnie mieszamy.
  8. Makaron możemy podać udekorowany listkami pietruszki.

Carbonara ze szparagami

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.