Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą

Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą

Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi, ale przepis świetnie sprawdzi się również jako obiad dla najbliższych.

Możecie zamiast przygotowywać kilku tartaletek przygotować jedną dużą tartę z kurczakiem i kukurydzą. Wybór należy do Was.

Poniższy przepis będzie na ok. 6 tartaletek.

Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki

  • ciasto francuskie
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 100g sera żółtego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis:

Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Kukurydzę, groszek odsączamy z zalewy i mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i ostudzonym kurczakiem.

W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu.

Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim, a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną.

Tartaletki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.