Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

A może zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie…

W każdym bądź razie zachęcam Was do spróbowania przepisu na tą sałatkę bo jest bardzo oryginalny i wyjątkowy smak zawdzięcza odrobinie musztardy, którą dodajemy do sałatki.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – składniki

  • 0,5 kg płatów śledziowych matias (możecie użyć tych a’la matias)
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – przepis:

Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli.

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia.

Śledzie, ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu i solą – ale uważajcie bo śledzie były już słone.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.