Razowe tagliatelle z krewetkami

Razowe tagliatelle z krewetkami

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Na każdym kroku możemy spotkać restauracje serwujące potrawy rodem ze słonecznej Italii. Wśród najczęściej wybieranych potraw są wszelkiego rodzaju pasty, makarony i pizze.

Jedzenie w restauracjach ma swój klimat i nastrój, jednak przygotowanie równie dobrych, a może i znacznie smaczniejszych potraw w domu jest niezwykle proste i przede wszystkim tańsze:) W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować razowe tagliatelle z krewetkami. Na przygotowanie tego dania potrzebujecie ok. 20 minut.

Zatem nie przedłużam tylko do dzieła :)

Razowe tagliatelle z krewetkami – składniki (na 2 porcje)

  • 250 g średniej wielkości krewetek
  • 200-250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • spora łyżka masła
  • szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki
  • 200 g makaronu tagliatelle

Razowe tagliatelle z krewetkami – przepis

Tak jak obiecałem- pokażę Wam jak najszybciej przygotować to danie …

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Jak tylko się zagotuje wkładamy makaron i gotujemy al dente.

W międzyczasie na odrobinie masła podsmażamy czosnek i doprawiamy całość szczyptą ostrej papryki. Następnie dodajemy pokrojone w półówki pomidorki koktajlowe. Smażymy jest aż puszczą miąższ ok, 5-7 minut.

Krewetki obieramy z pancerzyków i nacinając od góry usuwamy jelito. Obrane i umyte krewetki dodajemy do pomidorów i całość dusimy jeszcze ok. 7-8 minut, aż krewetki staną się białe.

Na talerze wykładamy ugotowany makaron, całość polewamy przygotowanym sosem z krewetkami. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Razowe tagliatelle z krewetkami

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.