Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Na każdym kroku możemy spotkać restauracje serwujące potrawy rodem ze słonecznej Italii. Wśród najczęściej wybieranych potraw są wszelkiego rodzaju pasty, makarony i pizze.
Jedzenie w restauracjach ma swój klimat i nastrój, jednak przygotowanie równie dobrych, a może i znacznie smaczniejszych potraw w domu jest niezwykle proste i przede wszystkim tańsze:) W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować razowe tagliatelle z krewetkami. Na przygotowanie tego dania potrzebujecie ok. 20 minut.
Zatem nie przedłużam tylko do dzieła :)
Obejrzyj nasze filmy:
Razowe tagliatelle z krewetkami – składniki (na 2 porcje)
- 250 g średniej wielkości krewetek
- 200-250 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- spora łyżka masła
- szczypta ostrej papryki
- natka pietruszki
- 200 g makaronu tagliatelle
Razowe tagliatelle z krewetkami – przepis
Tak jak obiecałem- pokażę Wam jak najszybciej przygotować to danie …
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Jak tylko się zagotuje wkładamy makaron i gotujemy al dente.
W międzyczasie na odrobinie masła podsmażamy czosnek i doprawiamy całość szczyptą ostrej papryki. Następnie dodajemy pokrojone w półówki pomidorki koktajlowe. Smażymy jest aż puszczą miąższ ok, 5-7 minut.
Krewetki obieramy z pancerzyków i nacinając od góry usuwamy jelito. Obrane i umyte krewetki dodajemy do pomidorów i całość dusimy jeszcze ok. 7-8 minut, aż krewetki staną się białe.
Na talerze wykładamy ugotowany makaron, całość polewamy przygotowanym sosem z krewetkami. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!