Niezwykle smaczna, domowa fasolka po bretońsku w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze danie uzyskacie namaczając wcześniej fasolę w wodzie. Musicie jednak pamietać, że fasola musi leżeć w wodzie co najmniej przez całą noc.
To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis…
Domowa fasolka po bretońsku – składniki
- 400-500g fasoli
- 250 g wędzonego boczku
- 500g kiełbasy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pomidory w puszce
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku
- liść laurowy
- 3-4 ziela angielskie
- olej do smażenia
Domowa fasolka po bretońsku – przepis
Fasolę zostawiamy na całą noc namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy ok. 1 l wody solimy szczyptą soli i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelni przesmażamy drobno pokrojony w kostkę boczek, dodajemy do fasoli. Jeśli wytopi nam się zbyt dużo tłuszczu odsączamy go na sitku.
Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i również przekładamy ją do fasoli.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawiamy fasolę przyprawami. Gotujemy ją jeszcze przez ok. 20 minut.
Smacznego!