Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Nieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie jest prosta … i tak i nie.

Póki jeszcze jest sezon na śliwki postanowiliśmy z Madzią przygotować na obiad knedle ze śliwkami w bułce tartej z dodatkiem cynamonu. Będzie pysznie, smacznie i bardzo pożywnie. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu bo mogę Was zapewnić, żę wcale nie potrzebujecie dużo czasu aby przygotować ten pyszny obiad.

Sprawdźcie sami i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało i jeśli macie swoje przepisy na knedle to podzielcie się nimi :)

Tak więc zaczynamy…

Knedle ze śliwkami – składniki

  • ok. 700 g ziemniaków
  • ok. 500g śliwek
  • 320g mąki + mąka do posypania
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło
  • cynamon
  • sól
  • cukier

Knedle ze śliwkami – przepis

Knedle ze śliwkami

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jak będą jeszcze miękkie przeciskamy przez praskę, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.

Ziemniaki przekładamy na stolnicę, robimy w środku wgłębienie i dodajemy jajka, mąkę, sól i całość dokładnie wyrabiamy. W razie konieczności (jeśli ciasto będzie bardzo klejące podsypujemy mąką). Formujemy dość grube wałki i kroimy je w 1 cm plastry. Każdy z plastrów rozpłaszczamy i układamy na nim śliwkę, zwijamy formując kulkę.

Knedle gotujemy przez ok. 4-5 minut w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Następnie podsmażamy je na maśle z dodatkiem bułki tartej, cukru i cynamonu.

Smacznego !

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.