Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem

Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem

Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem to idealna propozycja na wspólny, rodzinny obiad. Sprawdzi się również znakomicie na przyjęcie czy spotkanie w większym gronie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu zanim się karkówka upiecze.

Tak przygotowane danie, możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, pęczakiem (zobacz jak przygotować pęczak) czy ziemniakami.

Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem – składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki
  • 400g sera żółtego
  • 2 cebule
  • 500g pieczarek
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka

Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem – przygotowanie:

Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, lekko rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Karkówkę smarujemy majonezem, układamy cienko pokrojoną w piórka cebulę, posypujemy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 2 godziny.

25 minut przed końcem pieczenia na każdym plastrze karkówki układamy plasterek sera żółtego i wkładamy do piekarnika.

Danie to jest idealne na każdą okazję, a najlepsze w wykonaniu Madzi :) Polecam spróbować :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.